Módszertani központtá alakulhat a Vakok Állami IntézeteHír | Szakmai cikk | 2012.09.15.

Országos módszertani központtá válhat a zuglói Vakok Állami Intézete (VÁI), ha az intézménynek sikerül még az ősszel elnyernie az ehhez szükséges mintegy 1,2 milliárd forintot egy európai uniós pályázaton - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékosságügyi főosztályvezetője pénteken az MTI-vel.

Szőke László erről az intézetben tartott, Tiszta forrásból elnevezésű rendezvényen beszélt. Elmondta, ma nincs egységes szakmai protokoll például arra, hogy ha valaki felnőttként elveszíti a látását, akkor meg tudják tanítani az önálló életvitelre. A látását elvesztő felnőtt új élethelyzetbe kerül, meg kell tanulnia mindent újból, öltözködni, közlekedni, takarítani, mosni, főzni. Minderre csak speciális körülmények között lehet megtanítani, ezért vannak olyan rehabilitációs szolgáltatók, amelyek ezt vállalják.

Közölte, mivel ma nincs egységes szakmai protokoll erre, a VÁI-nak az a célja, hogy módszertani központként egységes szakmai szempontokat dolgozzon ki, amelyek alapján a szolgáltatók végezhetik majd a tevékenységüket. Szőke László, aki maga is vak, pénteken a VÁI-ban egy a vakok és gyengén látók számára megnyitott kiállításon vett részt. Ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy Magyarországon mintegy 600 ezer fogyatékos ember él, nekik ugyanúgy joguk van a kulturális értékek megismeréséhez, mint másoknak, ám erre jelenleg még nincs teljes körű lehetőségük, mert a kulturális intézményekben akadályokba ütköznek. Mint mondta, ha eljutnak is valamelyikbe, ott szembesülnek azzal, hogy nem minden intézmény akadálymentes, a kiállított tárgyakat nem tapinthatják meg, nem találnak segítőt, aki el tudja nekik mondani a "látnivalót". Közölte, ezért tartja jónak a VÁI mostani kezdeményezését, amelynek a lényege, hogy az intézetben tartott kulturális rendezvény keretében a látássérültek - hallással és tapintással - megismerhetik a régi korok kultúráját, zenéjét, használati tárgyait, ételeit, italait. Ma Magyarországon mintegy 60 ezer látássérült él, közülük 40-45 ezren vannak azok, akik súlyosan látásfogyatékosként támogatásban részesülnek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: GALAMUS.HU