Ritka kórban szenved a csongrádi nő - Marika életét tönkretette hormonbetegségeHír | 2017.11.03.

Egy rosszul sikerült műtét után a csongrádi Vajda Imrénének egy nagyon ritka hormonbetegsége alakult ki. Egyelőre naponta kap vénás injekciót, de lassan már nincs hová beadni. Egy nagyon drága terápia segítene rajta. Az ahhoz vezető út azonban szinte teljesíthetetlen.

– Kilenc éve volt egy pajzsmirigyműtétem, és alig egy nappal később éreztem, hogy valami nincs rendben – kezdte történetét a csongrádi Vajda Imréné Marika. – Zsibbadt az arcom, a végtagjaim, a nyelvem, majd úgynevezett tetániás görcs jelentkezett nálam. Kiderült, hogy megsérült a mellékpajzsmirigy, emiatt a kalcium felszívódását elősegítő parath hormon szinte eltűnt a szervezetemből.

– Ez egy nagyon ritka betegség – mondta Marika. – Azóta naponta vénásan kell kalciumot kapnom, emiatt viszont a vénáim teljesen tönkrementek. Azért, hogy könnyebb legyen bejuttatni, centrális vénaportot ültettek a mellkasomba. Fulladni kezdtem, közel 3 deciliter vért csapoltak le a mellkasból. Szörnyű fájdalmakat éltem meg. A port egy év után begyulladt, ki kellett venni. Beültettek nekem egy centrális kanült, ez is begyulladt, el kellett távolítani, a katéter beültetése pedig nem sikerült – folytatta a kálváriáját.

Marika azt mondja, az állapota miatt gyakran annyira elkeseredik, hogy már úgy érzi, nem is érdemes tovább folytatni a küzdelmet. Lassan már nincs hová szúrni a fecskendőt a testébe – anélkül viszont olyan görcsrohamai lennének, amibe akár bele is halhatna.

Egy Európában eddig nem használt hormonkészítmény segíthetne rajta, ennek a beszerzése – és nem csak azért, mert havonta 2,4 millió forintjába kerülne az egészségbiztosításnak – szinte lehetetlen. Ahhoz ugyanis, hogy hivatalos papírt állítsanak ki arról, nincs más lehetőség, mérni kellene egy rendkívül alacsony kalciumszintet. – Viszont ehhez ki kellene hagynom legalább egynapi injekciót. De akkor görcsrohamom lenne. Ki tudja, mire levennék a vért, milyen állapotban lennék, egyáltalán vissza tudnának-e hozni? – hallottuk tőle.

A gyógyszerek, tűk, fecskendők, kötszerek havi 30-40 ezer forintjába kerülnek, és bár dolgozik, emiatt anyagi nehézségei vannak – így viszont a mentális állapota is romlik. A helyzetére egy orvos hívta fel a figyelmünket, de ő névvel nyilatkozni nem szeretett volna. Ahogy Marika háziorvosa sem, de írásban megerősítette: naponta 7 ampulla kalciumot ad be a páciensének, akinek annyira elhasználódtak a vénái, hogy egyre nehezebb a dolga. Marika pedig teljesen tanácstalan. Már csak abban bízik, valaki hall a történetéről, és végre segítséget kap valahonnan.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA