“Segítsünk a néninek!” – Mit mondjon gyermekének a fogyatékossággal élőkről?Hír | 2017.08.05.

Sokan ismerik azt a régi viccet, amikor a tanító néni megkérdezi az osztályt, hogy ki milyen jót cselekedett a múlt héten? Pistike elsőként emeli fel a kezét és büszkén közli: “Mi átvittünk öten egy vak nénit az úton!” “Pistike, ez nagyon szép dolog…” – Válaszolja a tanító néni. – “De miért kellettetek hozzá öten?” “Hát, mert nem akart átmenni!”. Azért, hogy gyermekünk felkészültebben, okosabban és nagyobb odafigyeléssel segítsen sérült embertársának, a csaladhalo.hu összegyűjtött pár hasznos szempontot.

Sokszor mentegetőznek a segíteni akarók azért, mert nem tudják, hogyan is kell jól segíteni egy látás- vagy mozgássérült embernek. De hát honnan is tudnák, ha egyszer nincs és soha nem is volt ilyen személy a környezetükben?

Mi mással mutathatnánk jobb példát egy gyermeknek, mint hogy egész egyszerűen megkérdezzük: “Hogyan segíthetek?” Egyetlen fogyatékos ember sem várja el, hogy az utca embere tisztában legyen azzal, hogy neki milyen módon van szüksége segítségre, ráadásul ez az egyszerű kérdés máris elindítja a párbeszédet és megteremti a valódi személyes kapcsolódás lehetőségét. Erre a kérdésre akár egy gyermek, akár egy felnőtt nagyon egyszerű, kézzelfogható és jól használható választ fog kapni.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA