Vészhelyzet: egyre több kórokozó áll ellen a gyógyszereknekHír | 2017.09.21.

Egyre több az olyan mutálódott kórokozó, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak. A WHO megkongatta a vészharangot.

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO szerint - tájékoztatott az MTI. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója szerint ugyanis egyre több az olyan kórokozó, amelyek ellenállnak a gyógyszereknek, ez pedig komolyan veszélyezteti az orvostudomány fejlődését:

- A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre, különben ismét eljön egy olyan kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak - szögezte le. Hozzátette, hogy csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg, emellett más betegségeket is - mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését - olyan kórokozók váltanak ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak.

- A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen az olyan súlyos fertőzésekkel szembeni új antibiotikumok fejlesztésére kell koncentrálniuk, amelyekben a páciensek néhány nap alatt meghalhatnak - mondta Suzanne Hill, a WHO szakértője.

A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak 8 jelent valóban új kezelési módot.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA