Láthatatlan anyák- élet egy sérült gyerek szülőjekéntSzakmai cikk | 2016.04.27.

Szülsz egy gyereket, kettőt, hármat, mindannyian egészségesek, úgyhogy pár év múlva visszamész dolgozni. Ez olyan egyszerűnek tűnik… de most képzeld el, hogy ha akarnál sem dolgozhatnál. Mert a gyereked nem kerül háromévesen oviba, és vele semmi nem lesz könnyebb. Talán sosem lesz az. Kárpáti Judit írása.


„Az a feladata, hogy a gyerekét kiszolgálja”

A szakemberek szerint Magyarországon 600.000 ember él valamilyen fogyatékossággal. Azok a nők pedig, akik fogyatékos gyerekkel élnek, 35.000-en vannak. Közülük az egyik Forrás Krisztina, Boldizsár édesanyja. A kisfiú születését hosszú várakozás előzte meg, semmilyen jel nem mutatott arra, hogy probléma lenne vele.

Amikor azonban megszületett, azonnal felmerült a gyanú, hogy baj van. Több olyan fejlődési rendellenességet is láttak rajta, amiért azonnal kromoszóma-vizsgálatot rendeltek el. Hamar kiderült, hogy egy genetikai eltérés miatt soha nem lesz egészséges. A betegség neve: 22-es mozaik triszómia. Rendkívül ritkán fordul elő.

Boldizsár ma 15 éves, egyáltalán nem beszél, járni is csak úgy tud, ha valaki vezeti. Bár nincs kerekesszékhez kötve, ápolást igényel, sok mindenben ki kell szolgálni. Krisztina sokáig úgy gondolta, alárendeli magát a helyzetnek. Neki az a feladata, hogy a gyerekének megteremtse a körülményeket ahhoz, hogy boldognak lássa. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: WMN.HU