Kerekesszékkel BudapestenSzakmai cikk | 2016.07.19.

Az elmúlt évek városfejlesztéseinek köszönhetően, mostanra már Budapest szinte összes látnivalója, fürdőkomplexuma, múzeuma és tömegközlekedési járata megközelíthető a mozgáskorlátozottak számára is, sok helyen pedig a kerekesszékkel érkezőkre is gondoltak. Természetesen a főváros sok éttermének, bárjának és kávézójának van még hova fejlődnie e téren, de egyre inkább megszokottá válik a mozgássérült mosdó és az akadálymentesítettség – amit a babakocsival érkezők is biztosan értékelnek majd.


Budapesti Közlekedési Központ különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a megállók és a járatok is akadálymentesek legyenek; ezzel biztosítva, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen utazgathatnak a fővárosban. Bár attól, hogy minden mindenki számára elérhető legyen, még messze vagyunk, a fejlesztések biztatóak: folyamatosan cserélik le a régi járműveket, alakítják át a már ismert megállókat, új járatokat vezetnek be, a kerekesszékkel közlekedők pedig egyre több eszközzel tudnak utazni úgy, hogy nem szorulnak hozzá különösebb segítségre – ezeket a járatokat egy külön ikonnal is jelzik.

Metró:
4-es metró teljesen akadálymentesített, minden megállóhelyen van lift, a platformok pedig a mozgáskorlátozottak számára sem jelentenek kihívást. A járművek mindegyikében van biztonsági öv, illetve olyan terület, amit speciálisan a felsorolt emberek, illetve a babakocsival érkezők számára kell fenntartani. A 2-es metró kocsijai rokkant-kompatibilisek, emellett három megálló – az Örs Vezér tere, a Pillangó utca és a Puskás Ferenc Stadion – is ideális a különleges igényekkel rendelkező emberek számára. Az első a platformstruktúrája, a másik kettő pedig a liftjei miatt. A 3-as metrónak ket pedig két állomása – az Árpád-híd és a Kőbánya Kispest – megközelíthető kerekesszékkel.

Villamos:
A Budát és Pestet összekötő 4-6-os villamosjáratok alapvetően ugyanazt az útvonalat követik; csupán egy-két dél-budai állomásban különböznek. A Boráros térit leszámítva az összes megálló könnyen megközelíthető kerekesszékkel is, és a teljes útvonalonalacsonypadlós kocsik közlekednek. A 3-as villamos pesti részén, azaz a Mexikói út és a Gubacsi út között minden megállót úgy alakítottak ki, hogy az könnyen megközelíthető legyen bármilyen testi fogyatékkal élő ember számára, a szerelvényekre pedig egyszerű felszállni még keresszékkel is. Emellett a 17-es és a 19-es villamos vonalán találkozhatunk még alacsonypadlós szerelvényekkel, amelyek a III. és a XI. kerület között közlekednek, Budán.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: WELOVEBUDAPEST.COM