Weisz Fanny a siketek is akarnak telefonálniHír | 2013.01.02.

Weisz Fanni mentoraként tekint Vujity Tvrtkóra. A hallássérült lány a főszereplője a tévés műsorvezető Pokoli történetek - A királynő beszéde című könyv egyik fejezetének, és a cím is rá utal. A tavalyi szépségkirálynő választás közönségdíjasa nagy megtiszteltetésnek tartja ezt, és örül, mert úgy érzi, így rengeteg emberhez eljut az üzenete, hogy a fogyatékkal élő emberek is értékes tagjai tudnak lenni a társadalomnak, ha megkapják a kellő figyelmet és segítséget.

Fannit a népszerűség nem ijeszti meg, inkább az azzal járó felelősség. Tudja, hogy rengeteg fiatal figyel rá, akiknek példát kell mutatnia. Ez persze nem volt könnyű, hiszen ahogy a könyv is írja, kiskorában sokszor csúfolták mássága miatt. Ez annyira megviselte, hogy sokáig meg sem mert szólalni.

- Siket vagyok, és úgy gondolom, ha az emberek szépnek látnak, akkor ezt a szépséget ki kell használnom arra, hogy elfogadtassam, nem vagyunk egyformák. Ehhez először saját magammal kellett harcot vívnom nap, mint nap, hogy elfogadjam: nem vagyok kevesebb azért, mert nem hallok. Ebben óriási erőt adott nekem Tvrtko. Szépen lassan, lépésről lépésre mutatta meg, mire vagyok képes. Ezt az erőt akarom megmutatni mindenkinek. Azt, hogy mindenre képesek lehetünk, akarattal és kellő kitartással. Célom és nagy álmom ezért a jelnyelv népszerűsítése - mondja Fanni, aki szerint a másság elfogadását már gyermekkorban el kell kezdeni, mert az esélyegyenlőségnek születésünk pillanatában kell folytatódnia és nem tizennyolc évesen elkezdődnie.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: UJASZ.COM