Módosul a megváltozott munkaképességűek státusa + fotókHír | 2012.12.18.

Gyorsabb, és hatékonyabb lehet a megváltozott munkaképességűek munkaközvetítése Csongrád megyében. A kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve és a Szegedi SZEFO Zrt. együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a hivatal a jövőben megfelelő képzettségű, megváltozott munkaképességű munkavállalót fog közvetíteni a cég számára.

A megyei kormányhivatal kezdeményezésére immár elhárult az akadály az elől, hogy a munkát vállaló, rehabilitációs ellátásban részesülő személyek mindkét juttatásukhoz hozzájuthassanak. A potenciális munkaadókkal eddig folytatott tárgyalások során kiderült, hogy egy jogszabály miatt a keresőtevékenységet végző, rehabilitációs ellátásban részesülő személyeknek nem folyósítható egyéb ellátás. B. Nagy László kormánymegbízott írásban kérte a Soltész Miklós vezette államtitkárságot, hogy az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást vizsgálják felül, és tegyék lehetővé a keresőtevékenység végzését a rehabilitációs ellátás folyósítása mellett.

Az erről szóló, tiltó jogi szabályozás felülvizsgálatát az Alkotmánybíróság december elején már hatályon kívül helyezte, és a kormány is hamarosan napirendre tűzi a kérdést. Tehát a megváltozott munkaképességű személyek most már nem csak a munkabérüket kaphatják meg havonta, hanem a megállapított rehabilitációs ellátás összegét is. Ezzel elhárult a legnagyobb akadály az ilyen munkaerő foglalkoztatása elől.

A SZEFO Zrt.-ben a munkavállalók 60 százaléka megváltozott munkaképességű

Az elsősorban felső divatkötöttáruk gyártására és export-értékesítésre szakosodott, állami tulajdonú Szegedi SZEFO Zrt. kiemelt figyelmet fordít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A társaság munkajogi létszáma jelenleg 825 fő, ezen belül a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya 60%. Ezért különösen fontos a számukra, hogy élő kapcsolatot tartsanak fenn azzal a szervezettel, amelynek feladata törődni a megváltozott munkaképességű személyekkel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGEDMA.HU