A digitalizáció és az infokommunikáció szerepeHír | 2015.08.10.

A fogyatékkal élő ügyfelek teljes társadalmi integrációjában és önálló életvezetésükben a hírközlési szolgáltatások jelentős segítséget nyújtanak – derül ki az NMHH országos felméréséből, amely a speciális fogyasztói csoportoknak az infokommunikációs javakhoz való kapcsolódását térképezi fel. 

A fogyatékkal élő ügyfelek teljes társadalmi integrációjában és önálló életvezetésükben a hírközlési szolgáltatások jelentős segítséget nyújtanak – derül ki az NMHH országos felméréséből, amely a speciális fogyasztói csoportoknak az infokommunikációs javakhoz való kapcsolódását térképezi fel. A tanulmány szerint a fogyatékkal élők körében a mobilszolgáltatások és az internet a két legelterjedtebb távközlési szolgáltatás.

Az NMHH két nem reprezentatív országos felmérése alapján a mobilszolgáltatások és az internet a két legelterjedtebb távközlési szolgáltatás a Magyarországon élő félmillió fogyatékos és további egymillió tartós beteg körében. A digitalizáció a legtöbb fogyatékos ember számára segítség a társadalmi integrációban: így akadálymentesen részt tudnak venni az oktatásban és a munkában. A látássérültek önálló életvitelét megkönnyítik a készülékekre fejlesztett alkalmazások, például felolvasóprogramok, helymeghatározás és hangalapú útvonaltervezés. Az internetezésben a hallássérülteket webkamera támogatja, így képessé válnak ezen a felületen is a jelnyelvi kommunikációra (tíz internetező siket közül négynek van webkamerája). A hallássérült fogyasztóknak a mobilszolgáltatók speciális díjcsomagot kínálnak minimális vagy nulla hangforgalommal és korlátlan sms-sel vagy nagyobb adatkerettel.

A távközlési szolgáltatások használatában jelentős különbség van a látássérültek, a hallássérültek, a mozgássérültek és az értelmi fogyatékosok felhasználói csoportjait tekintve. A mozgássérültekközött magas az idősek aránya, így ők kevésbé használják az „okos” infokommunikációs eszközöket. A látássérültek viszont a mozgássérültekhez képest magasabb iskolázottságúak, több közöttük a fiatal is, emiatt jóval nagyobb arányban veszik igénybe a modern technológiákat. Az értelmi fogyatékkal élőknek anyagi okok miatt a távközlés területén már az eszközökhöz való hozzájutás is nehézséget jelent.


Tovább a teljes cikkre

Forrás: SOCIALBRANDING.HU