Egy különleges könyv különleges bemutatójaEsemény | 2015.10.02.

A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete tisztelettel meghív minden Kedves Érdeklődőt Stuart McNaughton: Ő nem én vagyok című könyvének magyar nyelvű kiadásának bemutatására, melyen a szerző is jelen lesz.

A szerző délután 5 órakor az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán a hallgatóknak és az érdeklődőknek tart előadást, majd ezt követően kerekasztal beszélgetésen vesz részt. A szervezők mindkét eseményen szinkrontolmácsot biztosítanak.

Dióhéjban a könyvről

A cochleáris implantátum egy orvostechnikai eszköz, melynek beültetésével a siket és súlyosan nagyothallók visszanyerhetik hallásukat. Stuart McNaughton 2001-ben kapott cochleáris implantátumot. A siketen töltött gyerekkoráról és az implantációt követő felnőtt éveiről szóló, lenyűgöző és megindító történetén keresztül megismerhetjük a hallók világába vezető útját. Az Ő nem én vagyok c. könyvben olyan témákról olvashat, mint a gyermekkorban elszenvedett bántalmazás, a munkahelyi diszkrimináció, valamint a siket és halló világ közti ellentétek. A könyv nyomtatott és e-könyv változata október 9-től október 31-ig 50%-os kedvezménnyel megvásárolható a lulu.com közösségi könyvkiadó honlapján.

A cochleáris implantációról

A cochleáris implantátum egy orvostechnikai eszköz, melynek beültetésével a siket és súlyosan nagyothallók visszanyerhetik hallásukat.

Az ép hallású embernél a hanghullámokat a belső fül egyik szerve, a csigában (görög: cochlea) található szőrsejtek alakítják elektromos impulzusokká. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek veszik fel, majd továbbítják az agy felé. A siketek és súlyos nagyothallók nagy részénél az okozza a problémát, hogy a szőrsejtek nem működnek. Ezekben az esetekben segíthet a CI azzal, hogy átveszi a szőrsejtek funkcióját, és elektromos impulzusokat továbbít a hallóidegek felé. A CI beültetése után a hallássérült teljes életet tud élni, a gyerekek integráltan tudnak tanulni, s nem szorulnak életük végéig kommunikációs segítségre, speciális ellátásra.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: REHABPORTAL.HU