Csodaceruza sérült gyermekeknekHír | 2016.05.01.

Több emberből álló designer csapat megalkotta a GLIFO-t (eredete a glyph szó, olyan karakterek, szimbólumok, melyek segítik az írást), a személyre szabható íróeszközök sorozatát, melyek lehetővé teszik, hogy a sérült gyermekek (főként idegrendszeri károsodást szenvedők) is kifejezhessék kreativitásukat.


3D nyomtató segítségével készítették ezeket a rendkívül hasznos tárgyakat, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is képesek legyenek könnyedén és szabadon írni, vagy rajzolni. A projektet a sérült gyermekek   (motorikus, kognitív és más egyéb problémájú) rehabilitációjával foglalkozó milánói székhelyű TOG (together to go) alapítvány hívta életre Enrico Bassival, az Opendot Milan alapítótársával.

Az idegrendszeri sérülésekben szenvedő gyermekek gyakran szembesülnek azzal, hogy az íráshoz és rajzoláshoz szükséges finom mozgásokat képtelenek elvégezni. Ezt sajnos sok esetben az is súlyosbítja, hogy a kezük  tartása a természetestől eltérő, így képtelenek a hagyományos tollat megfogni.

Az íróeszköz sorozat 4 darabból áll, erre is utal a GLIFO név: 3 darab írást segítő eszköz, a „gee”, „lee „ és az „eff”, valamint az „oow” egy tábla, mely segíti a papírt rögzíteni. Mindegyik számos darabból áll, hogy személyre lehessen szabni a gyermek kora és egyedi szükséglete szerint.


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: REHABPORTAL.HU