,,Már kisiskolás korban el kéne kezdeni tanulni az egymással szembeni felelősséget!''Hír | 2013.05.20.

A REHAB BLOGon olvasható cikkünkből:

Mai bejegyzésünkben kollegánkkal, Markos Ádámmal, aki esélyegyenlőségi szakértő, olvashattok interjút. Ádám munkája során jogi tanácsokkal látja el a RehabJobot és naprakész minden olyan jogi témában, ami a fogyatékossággal élőket és a megváltozott munkaképességűeket érintheti. Külföldi és hazai tanulmányai során a fogyatékossággal élők jogaival kapcsolatos kérdésekre szakosodott. Jelenleg még tanul, két diploma megszerzésének küszöbén áll. Jogi és nemzetközi tanulmányok egyetemi végzettségét akarja felhasználni arra, hogy a hazai területen is megvalósuljon a fogyatékossággal élők minél teljesebb körű integrációja.

- Hogyan állunk jelenleg? Milyen a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékossággal élő munkavállalók helyzete a mai Magyarországon?

- El kell választanunk két dolgot. Van, amikor a nyílt munkaerő piacon alkalmaznak megváltozott munkaképességűeket és vannak a védett foglalkoztatók. Ez utóbbi állami támogatási rendszer alapján dolgozik, míg a nyílt munkaerőpiacon dolgozó cégek nyilvánvalóan profit érdekeltek. Én a nyílt munkaerőpiacon dolgozók integrációjával foglalkozom elsősorban. A legfontosabb feladat jelenleg az, hogy megteremtsünk egy jól működő kommunikációt, információs hidat a munkavállalók és munkáltatók között. Jelenleg létrejött egy bizonyos fajta felülről érkező nyomás a munkáltatók felé. Be kell fizetniük a rehabilitációs hozzájárulást, amennyiben nem alkalmaznak előírt számban megváltozott munkaképességű, munkavállalót. Ez bizonyos lehetőséget teremtett az említett munkát kereső embereknek. Ugyanakkor a korlátok ezzel együtt léteznek. Fizikai korlátok éppúgy, mint a befogadás hiánya. A munkavállalók részéről problémaként jelentkezik az alacsony iskolai végzettség, illetve az, hogy sok esetben mára elavulttá vált az a tudás, amivel a „leszázalékolás”, a munkaerőpiacról való kiesés idején rendelkeztek. Sok a szakképzetlen, a nyelvtudás hiányáról nem is beszélve, mert ez akkoriban nem volt fontos.

 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB BLOG