Fogyatékos és egészséges fiatalok együtt táboroztak a SkanzenbenHír | 2016.07.18.

Harmadik éve szervez a Szabadtéri Néprajzi Múzeum integrált tábort, ahol együtt fogadnak fogyatékossággal élő és egészséges fiatalokat. A társadalmi felelősségvállalást kiemelten kezelő múzeum táborában a sérült és ép fiatalok közötti kapcsolat kialakítása, egymás megismerésének elősegítése, a toleranciára nevelés kap kulcsszerepet. A tábort 2015-ben Múzeumpedagógia Nívódíjjal tüntették ki.

2016 nyarán nyolc halmozottan fogyatékos és hat egészséges fiatal ismerte meg a Skanzen kiállításain és programjain keresztül egymás képességeit, lehetőségeit, mindezt teljes értékű partnerként, életre szóló élményeket szerezve. A hét folyamán a sérült és ép diákok párokat alkottak, és a párok mindennap cserélődtek, hogy mindenki alaposabban megismerhesse egymást. Az egészséges fiatalok számára hatalmas élmény volt, hogy felnőtt módra vállalhattak felelősséget és nyújthattak segítséget. Örömteli felismerést jelentett számukra, hogy megtapasztalhatták, sérült társaik mennyire közvetlenek és szerethetőek.

A tábor alatt a résztvevők egytől egyig rájöttek arra, hogy talán nincs is olyan nagy különbség az egészségesek és a kerekesszékesek vagy vakok, értelmi sérültek között. Az egyszerű paraszti munkák kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy „egyenrangúnak” érezhessék magukat a fiatalok, hiszen ki az, aki manapság vajat köpül, vályogot vet, kukoricát morzsol vagy fát vág? A népdalok, mondókák, ritmusgyakorlatok eljátszása, egyszerű mozgássorokkal történő megjelenítése vidámmá tette a tábort, és érzelmileg is összehangolta a társaságot.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU