Esélyegyenlőség: kétharmados elmaradásHír | 2013.07.25.

Az önkormányzatok július 1-je után elvileg csak akkor juthatnak hazai és uniós pénzekhez, ha elkészítették az esélyegyenlőségi programjukat. A határidő hetek óta lejárt, de a települések több mint kétharmadának még mindig nincs ilyen programja. Izgalomnak azonban furcsamód semmi jele.

Egyszer már az önkormányzatok – a közoktatás és az egészségügy átalakítására hivatkozva – haladékot kaptak az esélyegyenlőségi program kidolgozására. A törvényben eredetileg a 2012. november 1-jei határidő szerepelt, ez módosult 2013. július 1-jére. Az esélyegyenlőségi program keretében az önkormányzatok elemzést készítenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok – mélyszegénységben élők, romák, idősek, nők, fogyatékossággal élők – szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási helyzetéről, az így feltárt problémák „komplex kezelése érdekében” intézkedési tervet alkotnak.

A tervnek tartalmaznia kell azt is, hogy az önkormányzat milyen eredményt szeretne elérni, és ki a felelős a végrehajtásért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának van egy háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). Az intézet tavaly ilyenkor bejelentette, hogy úgynevezett esélyegyenlőségi mentorhálózat létrehozásával ingyenes segítséget nyújt az önkormányzatoknak a program elkészítéséhez. A TKKI hangsúlyozta: a program megléte feltétele lesz a hazai és uniós pályázatokon való indulásnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: Népszabadság Online