A félrecsúszott nyereményHír | 2012.09.14.

Sümeg – A fogyatékkal élők díja egy számukra igénybe vehetetlen görögországi út

A sümegi vár egy nyári napon – ezzel a képpel pályázott és nyert Navratil László a sümegi önkormányzat Sümeg barokk emlékei című képzőművészeti pályázatán. Pontosabban annak fogyatékkal élőknek szóló kategóriájában, Navratil László ugyanis születése óta súlyosan mozgáskorlátozott. Évtizedek óta rajzol, főleg tájképeket fest. Édesanyja halála óta egy család gondozza, az ő telkükön, de egy különálló lakrészben él Igalon.

Munkája nincs, korábban rádióügyeletesként dolgozott. Éppen ezért volt hatalmas öröm számára, amikor kiderült, hogy ő nyerte meg a pályázatot, melynek egy görögországi utazás volt az első díja. Bár a díjat tavaly szeptemberben kapta meg, azóta sem járt Görögországban.

– A díj, amit egy utazási iroda ajánlott fel, egy hét éjszakára szóló szálláslehetőség volt, azzal a feltétellel, hogy csak az iroda buszával lehet kiutazni, amit nekem kell kifizetni – meséli. Ez negyvenezer forintba került volna, ráadásul a nyeremény nem tartalmazta a biztosítás és a kinti étkezés költségeit sem. Navratil Lászlónak nem volt ennyi pénze, és annak sem látta értelmét, hogy ismerőseitől kérjen kölcsön a nyereményútra. Kiderült ugyanis még valami: az iroda busza nem akadálymentesített, tehát ha ki tudná is fizetni az utat, akkor sem tudna felszállni.

– Elég furcsa, hogy a fogyatékkal élőknek kiírt pályázat nyereménye eleve olyan, amit egy kerekes székes nem tud igénybe venni. De nem hiszem, hogy a rosszindulat, inkább a figyelmetlenség lehetett az oka – mondja, hozzátéve, hogy ekkor kereste meg először az önkormányzatot. Azt kérte, hogy váltsák pénzre a nyereményét, ha nem kapja is meg mind a hatvanezer forintot (ennyit ért a szálláslehetőség), legalább a felét adják oda neki, hogy rajzeszközöket vehessen.

 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NÉPSZABADSÁG ONLINE