Tudod mi az a Batyu-Téka? Egy szimpla étteremnél jóval több!Hír | 2016.02.09.

A miskolci vendéglőbe betérők nem csak ehetnek, ihatnak, kaphatnak egy jó kávét vagy elüldögélhetnek itt. A dolgozóknak az önállóság, a rehabilitáció, az önbecsülés egyik lehetősége és terepe is az étterem.  A riportból kiderül, miért.

Gyuszi sapkában, műanyag kötényben sikálja a hatalmas fazekat. Hiába van még csak fél tíz, már végeztek a főzéssel. Itt, Miskolc szélén, a Bükk ölelésében van a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága. Istálló, kertészet, lakóotthon, kézműves műhelyek és a konyha, ahol nemcsak az alapítvány ellátottjainak, de több intézménynek és a nemrég nyitott éttermüknek is főznek.

– Kilencvenkilencben hoztuk létre az alapítványt, sérült, fogyatékkal élők ellátására – mondja Jakubinyi László kuratóriumi elnök. – Ma már négyszáz érintett családdal állunk kapcsolatban, hét telephelyünk van, köztük két lakóotthon, a konyha, az étterem. A jövő hónapban nyílik a zöldségfeldolgozónk, ahol helyi termelők zöldségeit dolgozzuk fel. Nem szülők, hanem szakemberek alapítottuk, olyan kérdésekre kerestük a választ, mint például: mi történik egy fogyatékos fiatallal, ha a szülei meghalnak… Megoldásokat keresünk, amelyekkel mindenki jól jár. Ha egy sérült fiatal dolgozik, az ilyen.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: NŐK LAPJA