Bőrrákkal fenyeget a legújabb netes kihívás - Fiatalok veszélybenHír | 2017.07.24.

Dezodorokkal okoznak maguknak fagyási sérüléseket a tinik, csak azért, hogy aztán ezt közzétegyék az interneten. A furcsa őrület a bőrrák kialakulásának kockázatát is növeli. 

Az interneten számos "kihívással" hívják fel magukra a figyelmet a tinédzserek. Ezek egy része ártalmatlan bohóckodás, bizonyos esetekben pedig még haszna is lehet, ha valamilyen fontos témára hívja fel a figyelmet - írja  az egészségügyi portál. Több olyan kihívás is van azonban, amely öncélú és gyakran kimondottan veszélyes, ilyen volt például az un. Cinnamon Challenge, amikor fahéjat tömtek a szájukba a fiatalok, vagy itt a legújabb őrület, ami Deodorant Challengeként terjed futótűzként az interneten. A fiatal egy aeroszolos palackot a bőréhez egész közel tartva addig fújja magára a spray-t, amíg fagyási sérülések nem jelennek meg rajta. A spray ugyanis közvetlen közelről nagyon gyorsan lehűti a bőrt: ha öt centiméterről fújjuk magunkra, akkor már 15 másodperc alatt 60 százalékkal képes csökkenteni a bőrünk hőmérsékletét. Az emiatt keletkező sérülés fotóját aztán büszkén kiposztolják a közösségi oldalra.

A #deodorantchallenge címkével már több szervezet is felhívta a figyelmet a dezodoros őrület veszélyeire. A kisebbik gondot jelentik ugyanis csupán a fújás okozta foltok a bőrön, melyek sok esetben maradandó sérüléseket is jelentenek. Bőrgyógyászok szerint ugyanakkor ezek a sérülések növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát is.  A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem csupán a túlzásba vitt napozás tehető felelőssé ezekért a daganatokért, de számos irritáció növelheti a kialakulás veszélyét. 

A melanoma előfordulása az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett. A súlyos lefolyású betegség ellen a fényvédelem és az önvizsgálat mellett a rendszeres anyajegyszűrés, a korai diagnózis képes védelmet nyújtani.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA