Albínó Benett-kenguru SzegedenHír | 2017.04.28.

Újra albínó Benett-kenguru (Macropus rufogriseus) született a Szegedi Vadasparkban. Különleges látvány fogadja azonban a látogatókat, a fehér kölyök egy szürke nőstény erszényéből bújik néha elő, az albínó anya pedig átlagos kicsinyét gondozza - közölte Veprik Róbert igazgató.

A szokatlan esetről nem a néhány grammosan születő kengurukölykök cseréje tehet. A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke.

A jó idő beköszöntével egyre többet járnak ki a kis kenguruk, így a látogatók - némi szerencsével - össze is hasonlíthatják őket. A színkombinációnak köszönhetően még könnyebben is észre lehet őket venni. A fehér kengurukra éppen az jelent veszélyt vadon, hogy feltűnőbbek a természetes környezetben. Állatkertben azonban nem fenyegeti ragadozó az albínókat, így ott elterjedtebb ez a jelenség. Szegeden sem először született fehér kenguru, amelyekből több sikeresen fel is cseperedett.

A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, mivel a kontinens éghajlati körülményei között is megélnek, fűtött házat télen sem igényelnek. Ezért vadaskertekben is sikeresen tartják, sőt, több nyugat-európai országban el is vadultak. A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát. A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy, fejletlen utódjuk születik. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat. A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA