Segítenék a betegek beilleszkedésétHír | 2016.01.11.

A pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a fogyatékossággal élők rehabilitációs ellátásáról tett közzé szakmai ajánlásokat a humántárca. A dokumentumok a személyi és tárgyi feltételeket részletezik, és áttolnák a hangsúlyt az intézményi ellátásról a lakókörnyezetben zajló gondozásra.


A kormány honlapján tette közzé ajánlásait az Emberi Erőforrások Minisztériuma „egyes betegek, illetve fogyatékosok közösségi alapellátásának működtetéséről”. Ennek alapján elsődleges és átfogó cél, hogy az érintett területek szolgáltatásait, az önálló életvitelükhöz szükséges segítséget az állampolgárok megkapják a lakóhelyükön, valamint „intézményi elhelyezés nélkül” is hozzájussanak az egészségügyi ellátásokhoz.

Az ajánlás kitér a pszichiátriai betegek közösségi támogatására is, amelynek lényege – a megfogalmazás szerint – maga a rehabilitáció, vagyis a különféle mentális betegségekből adódó károsodás, pszichoszociális fogyatékosság okozta hátrányok leküzdése annak érdekében, hogy a pszichiátriai és szenvedélybetegek a számukra lehetséges legteljesebb mértékben részt vehessenek az őket körülvevő közösség életében. A szociális szakemberek munkájának középpontjában a krónikus betegek felépülése áll, amit a „páciensek megküzdési képességének erősítésével, felelősségérzetük ébrentartásával, készségfejlesztéssel, a segítő intézmények közötti együttműködés serkentésével és a hozzátartozók támogatásával érnek el”

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: MAGYARHIRLAP.HU