Új népbetegség tarol - minden negyedik ember halálát okozzaHír | 2017.10.16.

Kétszer több ember veszti életét Európában trombózisban, mint mell és prosztatarákban és közlekedési balesetben együttvéve. Pénteken van a Trombózis Világnapja, a betegség tüneteiről, a genetikai hajlamról, a kezelésről az InfoRádió Pfliegler Györgyöt, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság vezetőségének tagját kérdezte.

A trombózis a betegségek kaméleonja - vélekedik egyik írásában Pfliegler György.

A görög szó magyar fordítása – „vérrögösödés" – nem gyökerezett meg a köznyelvben, eredeti változatában ismeri orvos és beteg ezt a népbetegséget. Hazánk sajnos igen „előkelő" helyet foglal el mind a megbetegedési, mind a halálozási listán.

Trombózis az egész szervezetet behálózó erek bármelyikében létrejöhet, és járhat a véráramlás megakasztása révén enyhébb-súlyosabb, esetenként végzetes következménnyel. Ezért a tünetek is igen változatosak, a trombózis a betegségek igazi „kaméleonja". Így lehet a tünete egyoldali lábduzzanat és fájdalom (alsóvégtagi mélyvénatrombózis), nehézlégés, mellkasi fájdalom (szívinfarktus, tüdőembólia), heveny hasi katasztrófa (a hasi erek elzáródásakor) vagy éppen beszédzavar, bénulás (gutaütés), de lehet tünetmentes is, amikor csak szövődményeit látva válik nyilvánvalóvá, hogy hónapokkal, évekkel korábban trombózis, embólia zajlott le.

Vérnyomás beállítása, fogyás

Mit tehetünk megelőzésére, mi múlik rajtunk? Vannak általános teendőink, amelyek az egészséges életmód részei. Ilyenek például a vérnyomás beállítása és szinten tartása, a fogyás, a megfelelő mozgás, egészséges étkezés, a dohányzás elhagyása, hogy csak néhány, remélhetően közismert tényt említsünk.

Mélyvéna-trombózis

A következőkben a mélyvéna-trombózisok egynémely vonatkozását emeljük ki. Elsősorban a középkorú és az idősebb korosztályt érinti, sajnos jellemzően nagy az ismétlődési, kiújulási hajlama is.

Az általa okozott halálozás hazánkban többszöröse a fejlettebb európai államokénak. Különösen fájó adat ez, hiszen egy többnyire megelőzhető betegségről van szó. A kórházi betegek körében korábban először a sebészi beavatkozások trombózist kiváltó hatását ismertük meg, s vált ennek köszönhetően széles körben a megelőzés részévé a kismolekulatömegű heparin- injekciók alkalmazása egy-egy műtétet követően.

Az utóbbi évek irányították a figyelmet a nem sebészeti osztályok (belgyógyászati, ideggyógyászati stb.) betegeire, s arra, hogy itt is nagy a kockázata (fekvés, fertőzések, egyes alapbetegségek, mint például daganatok, szívelégtelenség) a mélyvénák trombózisának.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA