Immunterápia segíthet a cukorbetegségenHír | 2017.08.14.

Egy klinikai kísérlet eredményei szerint lelassíthatja az 1-es típusú diabétesz előrehaladását az immunterápia, vagyis a hiposzenzibilizáció – írja az MTI. A témáról szóló tanulmányt a Science Translational Medicine-ben mutatták be.

A MonoPepT1De nevű vizsgálatot vezető kutatók szerint figyelemre méltó változást észleltek az 1-es típusú diabéteszben szenvedők immunrendszerének viselkedésében, miután peptideket injekcióztak a szervezetükbe. (A peptidek a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben talált proteinmolekulák apró töredékei.)

A hat hónapig tartó kísérletben és az azt követő fél évben a kutatók nem találták nyomát káros mellékhatásoknak, vagy annak, hogy felgyorsult volna a béta-sejtek pusztulása.

A kutatásban 27 olyan páciens vett részt, akiknél száz napon belül diagnosztizáltak 1-es típusú diabéteszt. Közülük nyolcan placebót kaptak. Mindannyiuknál meg kellett növelni az inzulinadagot a kutatás 12 hónapja alatt.

Az 1-es típusú diabéteszes betegeknél általában csak 15-20 százaléka marad meg a béta-sejteknek. Kíváncsiak voltunk, megvédhetők-e a maradék sejtek, ha arra trenírozzuk az immunrendszert, hogy ne támadják meg őket. Még hosszú út áll előttünk, de az első eredmények arra utalnak, hogy jó irányba indultunk. – mondta Mark Peakman, a londoni King's College kutatója. 

Az 1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a páciens immunrendszere megtámadja az inzulintermelő béta-sejteket a hasnyálmirigyben. Kezelés nélkül a béta-sejtek száma lassan lecsökken, és a test többé nem tudja fenntartani a normál vércukorszintet. Gyógymódja nincs, de megtámadhatja a főbb szerveket: a szívet, a véredényeket, az idegeket, a szemet és a vesét.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA