A rák betegségek többsége megelőzhetőHír | 2013.07.30.

Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatója szerint túlsúly és elhízás esetén tíz kiló fogyás 11 százalékkal csökkenti a rák kialakulását. Az egészségtelen életmód – ami többnyire a dohányzást és az elhízást takarja – a daganatos megbetegedések kétharmadáért felelős, pedig ezek megelőzhetők lennének.

A dohányzás a rákos megbetegedések harmadát okozza, de a mozgásszegény életmód ugyanekkora arányt képvisel. Köztudott, hogy napi egy doboz cigaretta huszonkétszeresére növeli a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Az is kiderült, hogy a dohányzás számos további rosszindulatú tumoros betegség kialakulásához is hozzájárul, mint a petefészek-, szájüregi, vastagbél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, gyomor-, vese-, máj-, húgyhólyag- és az emlőrák.

A túlsúly is nagy rizikót jelent: normál testtömeg felett minden plusz kiló egy százalékkal növeli a rák kockázatát. Az egészségtelen életmód alatt a szakember az elhízást (az összes megelőzhető rák 20%-a), a mozgásszegény életmódot (5%), a fokozott alkoholfogyasztást (3%) és a helytelen táplálkozást (5%) említi, de ide sorolható a túlzott napozás, amely nagy számú bőrrákos megbetegedést okoz Magyarországon.

Észrevétlen elhízás

Az emberek többsége folyamatosan hízik, anélkül, hogy észrevenné. Naponta egy fél sütemény, azaz 50 kalória egy év alatt két kiló pluszt eredményez. A probléma abból adódik, hogy ez a plusz súly szinte kizárólag zsírszövet formájában jelenik meg, és ez hormonokat (ösztrogént és inzulint), növekedési faktorokat termel, amelyek a különböző rákok kialakulásához járulnak hozzá.

Az elhízás és egyes ráktípusok kialakulása között már tudományosan is igazolt a kapcsolat: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második legfontosabb elkerülhető okként tartja nyilván. Az elhízás hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- és emlőrákot, illetve a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja. Egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás okozhatja a máj- és epehólyag rákját is.

A mozgásszegény életmód a vastagbél-, a méhnyak- és az emlőrák kockázatát növeli. Az erre vonatkozó tudományos irodalom teljesen új, lényegében csak az elmúlt három év során került az érdeklődés középpontjába. Emiatt a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, de a rendszeres mozgás és sportolás rákmegelőző hatása ma már bizonyított, így az Amerikai Rák-Társaság ajánlásaiban is szerepel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX.HU