Autizmushoz vezethet a mesterséges megtermékenyítés?Hír | 2013.07.05.

Egy új tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel lesz autista vagy értelmi fogyatékos gyermeke azoknak a pároknak, akik bizonyos típusú mesterséges megtermékenyítési eljárást (IVF) vettek igénybe. Ennek a kockázata ugyanakkor igen alacsony; a kutatók is megjegyezték, hogy a mostani eredmények miatt nem érdemes félbeszakítani vagy elkerülni az IVF-et.

Egy új, svéd tudósok vezetésével végzett felmérés kimutatta, hogy a legsúlyosabb férfi meddőség miatti mesterséges megtermékenyítésből született gyermekeknél gyakrabban diagnosztizálnak autizmust és értelmi zavart. A kockázat azonban igen alacsony: az IVF-babáknál 0,136 százalék, a természetesen fogant gyermekeknél 0,029 százalék az autizmus kockázata. A betegség idegi-fejlődési rendellenességet takar, amely kommunikációs zavarokkal jár.

 

A tanulmány a maga nemében a legnagyobb, több mint 2,5 millió születési adatot felölelő vizsgálat volt, valamint az első, mely az IVF-eljárások és a idegi-fejlődési rendellenességek összefüggéseit kutatta. A kutatáshoz 1982 és 2007 között született gyermekek adatait vizsgálták, és hosszú távon követték őket. A 2,5 millió gyermek közül kevesebb mint 31 ezer, azaz csupán 1,2 százalék született IVF-beavatkozás segítségével.

Az ICSI lehet a ludas

Az IVF során a petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a spermával. Az eljárások felénél egyetlen spermiumot közvetlenül a petesejtbe injekcióznak: ezt intracitoplazmás spermiuminjekciónak, röviden ICSI-nek nevezik. Ezt akkor alkalmazzák, ha a spermiumok petesejtbe történő bejutását valamilyen tényező, például az alacsony spermiumszám vagy a spermiumok gyenge mozgási képessége akadályozza. A spermiumot ilyenkor mozgásképtelenné teszik, majd egy vékony üvegpipetta segítségével a megtisztított petesejtbe injektálják.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:INDEX.HU