Mogyoróval a mogyoróallergia ellenHír | 2017.09.28.

A mogyoróallergia az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb allergia a világon, nem is olyan régen egy angol nő egy falat, mogyorót is tartalmazó szószos csirke miatt majdnem meghalt. Az allergiások száma ráadásul évről évre nő, így különösen fontos a betegség kialakulásának megelőzése. A legújabb kutatások szerint például drasztikusan csökkentheti a gyerekeknél a mogyoróallergia tüneteit, ha az anya a szoptatás ideje alatt mogyorót eszik.

Kanadai kutatók azt találták, hogy ötször ritkábban alakul ki mogyoróallergia azoknál a gyerekeknél, akik már egyéves koruk előtt ettek mogyorót, és akiknek az anyja rendszeresen fogyasztotta azt a szoptatás alatt. Ez egybevág azzal a korábbi megállapítással, mely szerint a speciális allergén ételek (tej, mogyoró, liszt) szándékos kerülése növelheti az ételallergia kialakulásának esélyét.

A tanulmány 342 gyermeket vizsgált a születésétől kezdve egészen hét éves koráig: azt vizsgálták, hogy ez idő alatt kialakult-e náluk mogyoróallergia. Az eredmények alapján azoknak a gyerekeknek, akiknek egy éves koruk előtt ettek mogyorót és az anyjuk fogyasztott a szoptatás ideje alatt, mindössze 1,7 százaléka lett allergiás, ellenben az átlagos 9,4 százalékos gyakorisággal.

A kutatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology nevű magazinban jelent meg.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA