Anyja bordájából csináltak fület egy török fiúnakHír | 2017.05.25.

A világon első alkalommal operáltak idegen bordaporcból készült füleket egy páciensre Törökországban, írja az MTI. A 22 éves Ümit Gül korábban 11 sikertelen műtéten esett át.

Gül fülkagylók nélkül született, de korábban hiába próbálták többször is az orvosok a fiú saját bordaporcából kialakítani a fülkagylókat, a beavatkozások végül mindig sikertelenek lettek. A rendellenesség miatt Gül depressziós lett, otthagyta az iskolát és öngyilkossággal is próbálkozott.

Még soha nem csináltak ilyet korábban

Végül édesanyjával Mehmet Mutaf plasztikai és rekonstrukciós sebészhez fordultak, akinek az anya azt javasolta, hogy használják fel az ő szöveteit. Az orvoslás történetében még sosem alkalmaztak az anotia (fületlenség) elnevezésű születési rendellenesség kezelésére olyan beavatkozást, amiben a betegen kívül más személy szöveteit használták fel.

A török orvos először a férfi mellkasbőre alá ültetett be egy darabot az édesanya bordáiból, hogy kiderüljön, miként reagál Gül teste az idegen szövetekre. Amikor egy év után is kedvezőek voltak a reakciói, az édesanyja hasüregéből kioperált bordaporcból formáltak egy pár külső fület számára, majd a gaziantepi egyetem orvosi karán újra megműtötték.

Az orvos elmondta, hogy büszke a sikeres beavatkozásra, ami más páciensek kezelése előtt is megnyithatja az utat.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA