Megjelentek a kamerák, követtek az autókHír | 2013.05.31.

Krisztián 22 éves, másodéves gépészmérnök hallgató, négyes fölötti az átlaga, és fél éve boldog párkapcsolatban él. Másfél évvel ezelőtt elkezdte azt érezni, hogy kamerák veszik körül, autók követik és a tévé reklámokon, filmeken keresztül üzen neki. Később meg volt győződve arról, hogy űrlények irányítják, máskor pedig arról, hogy egy online valóságshow főszereplője, és a nézők fogadásokat tesznek arra, hogy le mer-e ugrani a ház tetejéről. Skizofréniával kezelik, de nem szed gyógyszert, és kiválóan együtt él képzeteivel. Interjúsorozatunkban pszichiátriai betegek beszélnek, Bea és Anna után Krisztián a harmadik.

Úgy kezdődött, hogy azt érezted, megfigyelnek. Mi volt konkrétan az első megfigyelős élményed?

Krisztián: 14-15 éves korom óta drogoztam, füvet, dizájner drogokat is, és elszaladt velem a ló. Folyamatosan és sokat drogoztam, a napomból négy-ötórát széjjel voltam. Közben összejártam a volt barátnőmmel, de már csak testileg voltunk együtt, és másfél éve decemberben közölte, hogy neki ez így nem megy. Ugyanabban a hónapban meghalt a nagymamám. Ezután kezdtem azt gondolni, hogy megfigyelnek, követnek, és kamerák vannak mindenhol. Volt egy-két autó, ami feltűnt, hogy többször elment mellettem, és biztos voltam benne, hogy követ.

Felmerült benned esetleg az is, hogy amiket látsz, azokat csak te érzékeled?

Van erre egy mondás, hogy a bolond nem tudja magáról, hogy bolond. Azt éltem meg, hogy a világ változott meg. A pszichózisnak az a trükkje, hogy közben fel sem merül bennem, hogy én változtam meg. Autók amúgy is vannak az utcán, és ha utólag racionálisan meg akarom magyarázni, akkor lehet, hogy épp ugyanarra ment munkába és hazafelé az általam megjegyzett rendszámú autós, mint én.

Aztán megjelentek a kamerák, és azt gondoltam, lehallgatják a telefont. Nem tudom, hogy voltak-e kamerák, de az volt az érzésem, hogy be van kamerázva a lakás, hogy tudják, merre megyek, mit csinálok, hogy a rádió és a tévé nekem címez üzeneteket, a reklám nekem szól.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX.HU