Megcsinálták a kötszert, amellyel 33%-kal gyorsabban gyógyulnak be a sebekHír | 2018.06.15.

A fájdalmas, nehezen kezelhető sérülések gyógyulását gyorsító kötszert fejlesztettek ki amerikai kutatók. A formálható hidrogél a szervezet saját gyógyító mechanizmusait használja ki, nem szükséges hozzá gyógyszeres hatóanyag.

Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatócsoportja hétfőn publikálta a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tanulmányát, amelyben egy új, úgynevezett "regeneráló kötszert" mutatnak be. Az összehasonlító vizsgálatok szerint az új kötés alkalmazásával 33 százalékkal gyorsabban gyógyultak a sebek, mint a jelenleg a piacon lévő leggyakrabban alkalmazott kötszerrel. A tanulmány szerint az új kötszer bármilyen típusú nyílt seb ellátására használható.

A regeneráló kötszer laminint tartalmaz, egy olyan proteint, amely a test legtöbb szövetében, köztük a bőrben is megtalálható. A lamimin jeleket képes küldeni a sejteknek: ösztönzi a sejtek szétválását, vándorlását és megtapadását.

Guillermo Ameer, az egyetem orvosbiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta: csoportja azonosította a laminin egy A5G81 elnevezésű, 12 aminosav hosszúságú szegmensét, amely kulcsfontosságú a sebgyógyulás folyamatában. A szegmenst aztán egy antioxidáns hidrogél kötésbe helyezték, amelyet korábban a laboratóriumban fejlesztettek ki. "Ezzel az új megközelítéssel nem gyógyszerrel vagy külső tényezővel avatkozunk be a gyógyulás felgyorsításába. És nagyon jól működik" – hangsúlyozta Ameer.

Mivel a kötszer a szervezet saját gyógyító erejét használja ki gyógyszerek vagy biológiai anyagok alkalmazása nélkül, az ellenőrzési eljárás egyszerűbb lesz, ami azt jelenti, hogy a betegek hamarabb juthatnak majd hozzá a piacon.

A kötszer antioxidáns természete gyulladást okoz, de a hidrogél reagál a hőmérsékletre: a sebágyra folyékony állapotban viszik fel, majd a testhőmérséklet hatására gyorsan géllé szilárdul. Ez a fázisváltozás lehetővé teszi, hogy felvegye a seb pontos alakját, amire a jelenleg alkalmazott más kötszerek nem alkalmasak. "A sebek szabálytalan alakúak és mélyek. A folyadék bármilyen formát betölthet, és ott maradhat a helyén. Az egyéb kötszerek viszont többnyire kollagén filmeken vagy szivacsokon alapulnak, amelyek elmozdulhatnak a sebhelyről" – magyarázta a professzor.

Az új kótszer főként a cukorbetegek számára jelent jó hírt, mivel náluk egy kisebb, el nem látott sérülés is nyílt sebbé válhat, és ezeknek a nehezen kezelhető sebeknek az állapota olyan súlyosra is fordulhat, ami akár végtagamputációhoz vagy halálozáshoz vezethet.

Ameer kutatócsoportja hamarosan elkezdi az új regeneráló kötszer nagyobb preklinikai modelljének vizsgálatait.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA