Itthon nem babrálnak a magas vérnyomás határértékével | 2017.12.11.

Az Egyesült Államokban változtak az ajánlások, Európában nem követik a példát.

Továbbra is 140/90 a hipertónia határértéke Magyarországon, az adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság – közölte a Magyar Hypertonia Társaság.

Ahogy korábban megírtuk, az Amerikai Egyesült Államokban néhány hete 130/80-ra csökkentették a magas vérnyomás határértékét, ezzel egy csapásra több mint 30 millióval nőtt az országban a magas vérnyomásos betegek tábora.

Az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság új európai irányelve a magasvérnyomás-betegségről várhatóan 2018 tavaszán jelenik majd meg, az abban megállapított esetleges változások tükröződni fognak a készülő hazai irányelvben is.

Az Egyesült Államokban elfogadott új határértékkel kapcsolatban a Magyar Hypertonia Társaság arra figyelmeztet, hogy feltétlen szükséges még nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre és a Magyarországon érvényes 140/90-es határértéket komolyan értelmezni, de az amerikai ajánlásban megfogalmazottakat nem lehet azonnal az európai viszonyokra alkalmazni, azokat az európai populáció tekintetében külön kell vizsgálni.

Az emelkedett vérnyomás eleinte nem okoz panaszt, de észrevétlenül is nagyon súlyos szervi szövődményeket eredményezhet. A hipertónia népbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek közül a legelterjedtebb, a felnőtt magyar lakosságnak körülbelül 40 százalékát érinti. A Magyar Hypertonia Társaság ezért kiemelten fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomás veszélyeire már akkor is, amikor még nem szükséges a gyógyszeres kezelés, valamint szorgalmazza a rendszeres vérnyomás-ellenőrzést és a megelőzést.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA