745 000 pacemaker van kritikus veszélyben, sorba hívják be a pácienseketHír | 2017.09.05.

A St Jude Mecichal gyártmányú szívritmus-szabályozók felett hackerek vehetik át az uralmat és életveszélyes hibát okozhatnak – állítja egy ilyen hibák vizsgálatára szakosodott cég, ezért most minden pácienst visszahívnak, hogy javítsák a hibát a készüléken.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) tette közzé, hogy az Egyesült Államokban 456 ezer, a világ többi részén pedig további 280 ezer pacemaker van veszélyben. Az Abbot szívritmus-szabályozóival van gond, pontosabban az általa felvásárolt St Jude Medical eszközeinek hat típusával, amelyeken komoly biztonsági rést szúrt ki a MedSec.

A kifejezetten orvosi eszközök biztonságát vizsgáló cég szerint a hiba miatt hackerek tudják átvenni az uralmat az érintett pacemakerek felett, két életveszélyes problémát is okozva: le tudják meríteni az akkumulátort, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. Ilyen eset egyébként még nem történt, a gyártó szerint pedig magas szintű tudás kell a hackerektől, hogy vissza tudjanak élni a hibával, de az FDA döntése alapján minden pácienst vissza kell hívni, hogy egy szoftverfrissítéssel megelőzzék a bajt.

A frissítés nem igényel műtéti beavatkozást, mindössze 3 percig tart, rádióhullámokon keresztül történik. A frissítés augusztus 28-tól már elérhető. Alig pár esetnél ugyan, de korábban előfordult, hogy ilyen frissítés okozott gondot a működésben, így az Abbot közlése szerint a betegek dönthetnek úgy, hogy kihagyják a beavatkozást.

Guardian egyúttal emlékeztette az olvasókat, hogy 2016-ban érték kritikák a hibát felfedező céget, a MedSec ugyanis tavaly hasonló biztonsági réseket talált, majd ezt az információt megosztotta a Muddy Waters Capital befektetési céggel, amely rögtön el is adta a St Jude Medical részvényeit.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA