Egy trükk, és máris okosabbnak tűnünkHír | 2017.06.27.

Szájunk és szemhéjünk alakjának meglepően fontos szerepe van. Aki többet alszik, intelligensebbnek látszik – állítja a Journal of Experimental Psychology: General folyóiratban megjelent tanulmányában Sean Talamas, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója.

Munkatársaival előbb 190 semleges arckifejezésű gyerek és felnőtt arcképét elemezte: megmérték a szemhéj nyitottságát és a száj görbületét.

Majd 200 emberrel értékeltették, mennyire tűnnek vonzónak és intelligensnek az egyes arcok. Eredményeik szerint az enyhén legörbülő szájjal és megereszkedett szemhéjjal látható arcokat kevésbé soroljuk ide.

A szerzők szerint azért, mert ezt a két jegyet a fáradtsággal és a rosszkedvvel társítjuk, amelyek pedig köztudottan rombolják a szellemi teljesítményt.

Feltételezésük igazolására a svéd orvostudományi Károly Egyetemmel (Karolinska Instituttal) együttműködésben újabb fotósorozatot készítettek az eredeti modellekről.

Ekkor egy részük teljesen kialudta magát, mások alig aludtak a fotózás előtt.

Amikor ugyanazokon az arcokon megjelentek a kialvatlanság jelei, szignifikánsan kevésbé intelligensnek értékelték őket, mint korábban.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA