Műtüdőt kapott a Heim Pál KórházHír | 2018.04.05.

A készülék a tüdőszövetek súlyos roncsolódása esetén, a keringés összeomlásakor támogatni és helyettesíteni tudja a tüdő működését, amikor az már nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára.

Egy új ECMO-készülék, úgynevezett műtüdő segíti a gyermekellátást a budapesti Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Nagy Anikó, a gyermekgyógyintézet főigazgatója az átadás alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a készülék alkalmazása és a "műtüdős" kezelés erős szakmai összefogás eredménye. Ezt a kezelési módszert eddig a gyermekgyógyászatban nem alkalmazták, és komoly szakmai hátteret igényel a gép alkalmazása – tette hozzá.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a kórház országos intézetként 10-15 gyermeknek nyújthat életmentő ellátást évente a készülék révén akkor, ha a különböző hagyományos gyógyító eljárások már hatástalanok. A készüléket tavaly használták először a gyermekgyógyászatban, a műszer egy négyéves kislány tüdejét helyettesítette, akit súlyos gyulladásos betegséggel kezeltek. A gyermekkórházban üzembe helyezett ECMO-készülék társadalombiztosítási támogatást kapott.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a 21. század orvoslása a csapatmunkára kell, hogy épüljön, és ennek nemcsak intézeten belül, hanem az egyes intézetek között is meg kell valósulnia. A megbízott főigazgató egyben felajánlotta a GOKI szakmai segítségét a gyermekkórháznak, hiszen a kardiológiai intézetnek többéves tapasztalata van az ECMO-készülék alkalmazásában.

Feller Antal, a készüléket adományozó Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a cég fontosnak tartja, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében olyan projekteket támogasson, amelyek "öntevékeny kezdeményezések".

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA