Ab: Aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatástHír | 2017.12.04.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen.

Egy állampolgár hiába kért rokkantsági támogatást, pedig egészségi állapota alapján jogosult lett volna. Az illető egyéni vállalkozó volt, és bár szüneteltette a tevékenységét éppen az állapota miatt, a törvény azt mondta ki, hogy az egyéni vállalkozás akkor is kereső tevékenységnek számít, ha nem működik. Vagyis a vállalkozó akkor is keresőnek számít, ha éppen nem keres egy fillért sem. Mivel pedig ez állt a törvényben, az érintett panaszát minden szinten elutasították.

Az Alkotmánybíróság viszont pénteken közzétett határozatában neki adott igazat. Mint írták, a rokkantak az alaptörvény szerint támogatásra jogosultak, és bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen.

Az alaptörvény által szintén tiltott megkülönböztetés az alapjogokhoz hozzáférésben pedig "akkor alkotmányellenes, ha a jogszabály a szabályozás szempontjából azonos csoportba tartozó (egymással összehasonlítható) jogalanyok között tesz különbséget anélkül, hogy annak alkotmányos indoka lenne".

Az rendben van a bírák szerint, hogy csak az jogosult ellátásra rokkantsága esetén, aki keresőtevékenységet nem végez, de az nincs rendben, ha a szünetelő vállalkozás tulajdonosát is keresőnek minősítik.

Úgy látszik, a hibát a törvényhozók is észrevették, mert 2016 májusa óta az említett szabály már nem érvényes, ezért az Ab-nak megsemmisítenie sem kellett. Az alaptörvény-ellenességet azonban fontos volt kimondani, mert folyamatban vannak perek, amelyekben a korábbi előírást kellene alkalmazni – az alkotmánybírák döntésükkel ezt tiltották meg.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA