Durvul a homeopátia elleni harc - milliárdokat költünk a semmiért?Hír | 2017.09.22.

Csak az EU-ban egymilliárd eurós a homeopátiás szerek forgalma. Ez eltörpül ugyan a gyógyszereké mellett, ám könnyen lehet, hogy ennyi pénzt a semmire dobunk ki. Cikksorozatunk első része a homeopátiás készítmények és szolgáltatások piacáról.

Tanácsadás emelt díjas telefonszámon, konzultáció Skype-on alkalmanként 3500 forintért, tanfolyamok kismamáknak 25 ezer forintért – rövid kereséssel elég jövedelmező homeopátiás szolgáltatásokat lehet találni az interneten. Mindez annak dacára, hogy például e héten az európai tudományos akadémiák közös állásfoglalásban hívták fel a figyelmet: a homeopátiás kezelések hatásosságára semmiféle tudományos bizonyíték nincsen.

A homeopátia piaca 2015-ben meghaladta az egymilliárd eurót – írja az állásfoglalás a Homeopátiás és Antropozófikus Orvosi Termékek Európai Szövetsége adatai alapján. Az Egyesült Államokban ennek csaknem háromszorosát tette ki a piac. Ez a hagyományos gyógyszerek forgalmával összehasonlítva nem tűnik túl soknak: ugyanebben az évben ezek csak Magyarországon 700 milliárd forintot hoztak a gyártóknak (ez mostani árfolyamon 2,7 milliárd dollár, illetve 2,3 milliárd euró).

Az viszont már sokatmondó, hogy a homeopátiás szerek teszik ki a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmának a 7 százalékát, az ezekből származó bevétel ráadásul évről évre 6 százalékkal bővül Európában. Mielőtt bárkinek illúziói lennének, a gyógyszerpiachoz hasonlóan a homeopátiás szektor is meglehetősen koncentrált: az öt legnagyobb társaság fedi le az európai piac 70 százalékát. A gyártók nagyjából 10 ezer embernek adnak munkát Európa-szerte.

Egy előny tagadhatalan

Magyarországon a homeopátiát használók arányát a lakosság 2-4 százaléka közé teszik. A rekorderek az unióban a franciák, az osztrákok és a németek, náluk 11-13 százalék ez az arány.

A homeopátiás szerek gyártói közül a Boiron magyarországi bevétele a legnagyobb, egy-másfél milliárd forint körül mozog éves szinten. A Heel termékeket forgalmazó társaság éves forgalma pedig nagyjából 300 millió forint. Egy olyan „altató”, amelyből egy üveggel vett be élő adásban Novák Hunor, nagyjából ezer forintba kerül, de kétezer forint felett is kaphatók szerek. (Novák Hunor cikkünk megjelenése után jelezte, 2400 forintot fizetett azért a szerért, amelyet bevett.)

Ezek persze nem lennének kirívó árak, feltéve, hogy bármilyen hatásuk van ezeknek a szereknek. A homeopátia legnagyobb – bizonyíthatóan egyetlen – előnyeként azonban csak azt említik, hogy nincs káros (mellék)hatásuk. A hatályos uniós jogszabályok szerint az engedélyeztetésüknél is azt veszik figyelembe, hogy azok ne legyenek az egészségre ártalmasak – hatékonyságot azonban nem várnak el.

A gyógyszerekhez képest az is eltérés, hogy a termékek összetételét sem kell pontosan feltüntetni. A szerek reklámozásával kapcsolatban sincsenek olyan megkötések, mint a gyógyszereknél – kezdve mindjárt onnan, hogy a szerek hatását itt sem kell igazolniuk a gyártóknak, forgalmazóknak. Ez nem csak félrevezeti a fogyasztókat, de versenyt torzító hatása is lehet. Hogy csak egy példát említsünk, egy gyógyszer (pontosabban egy új hatóanyag) kísérletekkel alátámasztott kifejlesztése legalább egymilliárd dollárba kerül, de ennek sokszorosát is elérheti.

Bevételt azonban nem csak a bogyók, cseppek, kenőcsök és kúpok árusításából szereznek azok, akik hivatásszerűen űzik a homeopátiát. Orvosok, homeopaták és laikusok számára is elérhetőek azok a tanfolyamok, amelyeken a módszert lehet elsajátítani.

Ami a „profikat” illeti: az általában kétnapos szakosított vagy továbbképző tanfolyamok ára jellemzően 20-30 ezer forint között mozog, a Pécsi Egyetem záróvizsgájának a díja már 50 ezer forint, és ennyiért találtunk alapszintű képzéseket is. A klubdélutánok, gyakorlati képzések alkalmanként 5 ezerért érhetők el.

Aki jobban elmélyülne a témában, az négyéves homeopátiás képzésre is járhat Budapesten. Itt egy félév tandíja 241 300 forint, a nyolcadik félévben erre még 100 font (35 ezer forint) jön hozzá, és persze a kurzus egész ideje alatt a dolgozatok, vizsgák, tananyagok több ezres-tízezres díjai. (Sem az intézmény, sem a képzés nem akkreditált a magyar oktatási rendszerben.)

A konzultációk ára is 10-15 ezer forint között mozog a homeopatáknál. A Homeopátia info oldal 217 homeopátiával (is) foglalkozó orvost sorol fel. Van köztük aneszteziológus, nemi betegségekre szakososdott szakértő, de legtöbben csecsemő- és gyermekgyógyászok, és rengeteg állatorvos is található közöttük – itt tehát pácienseiknek még esélyük sincs arra, hogy tiltakozzanak miatta.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA