WHO: Egyre tovább élnek az európaiakHír | 2018.09.13.

A szervezet szerint a várható élettartam ugyan emelkedett, de nagyon az eltérések az egyes országok között, és továbbra sem tudunk lemondani a dohányzásról és az alkoholról, ami nagy kockázatot jelent.

Emelkedett a várható élettartam Európában: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint míg 2015-ben a várható élettartam Európában átlagosan 77,9 év volt, ami több mint egy évvel több, mint a 2010-es átlag. Viszont még mindig kirívóan nagy különbség van a várható legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam között: Luxemburgban ez 83,1 év, míg Moldovában csupán 71,6. A WHO szerint ráadásul az elért haladást olyan kockázati tényezők veszélyeztetik, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az elhízás.

A felnőttek dohány- és alkoholfogyasztása Európában a legmagasabb a világon. 2014-ben nagyjából 8,5 liter tiszta alkohol jutott átlagosan egy főre. Litvániában isznak a legtöbbet, ott átlagosan fejenként 15 liter alkoholt fogyasztottak a négy évvel ezelőtti adatok szerint, míg Macedóniában az egy főre jutó tiszta alkohol csak 1,1 liter volt.

Nem csak az egyes országok között, hanem az országokon belül is nagy különbségek vannak: a nőknek még mindig magasabb a várható élettartama, mint a férfiaknak, bár a különbség már csak 6,6 év. Jó hír viszont, hogy a jelentés szerint csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és légúti megbetegedések miatti idő előtti halálozások száma. Emellett javult az oltási arány a gyerekek körében, viszont az idén többször is felütötte a fejét a kanyaró, a megbetegedések száma pedig a 41 ezret is meghaladta.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA