Jól van a pillangógyerek, aki genetikailag módosított bőrt kapottHír | 2017.11.10.

A Németországban élő Hassan egy ritka genetikai betegségben, epidermolízis bullózában szenved. Bőre olyan törékeny, mint a pillangó szárnyai, már egy apró mozdulattól is megrepedhet.

A betegséget a bőrben lévő struktúrfehérjék hiánya okozza. Nincs rá gyógymód, a kórban szenvedő 10 páciens közül 4 általában a serdülőkort sem éri el.

A fiú Szíriában született, néhány napos kora óta egészen a műtétig folyamatosan sebek és hólyagok borították a testét. Hassan 2015 júniusában rettenetes állapotban került be egy németországi gyermekkórházba. A teste nagy része olyan volt, mint egy nyílt seb. Az orvosok felkészítették a családot a legrosszabbra. Később egy génterápiára szakosodott, biológusokból álló csapat érkezett Olaszországból, hogy megmentsék a kicsit, a szülők pedig beleegyeztek a kísérleti kezelésbe.

A fiú bőréből végül egy 4 cm2-es, viszonylag ép darabot vettek le, amit egy direkt erre a célra fejlesztett vírussal fertőztek meg.

A genetikailag módosított sejteket tenyésztették, majd végül egy 0,85m2-es bőrfelületet hoztak létre: ez a fiú testének 80%-át fedi. A fiú apja szerint az átalakulás olyan volt, mint egy álom. A fia most már játszhat, élvezheti az életét, mint minden normális ember. A bőre majdnem két év után is remek állapotban van, nincs jele hólyagosodásnak – írja a BBC. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA