Magyaroszági akadálymentes helyekHír | 2017.07.02.

Amikor kerekesszékes ismerőseink belföldön tervezgetik a kirándulást, színház- vagy rendezvénylátogatást,  az utazást, az első ami eszükbe jut, hogy vajon a kiválasztott uticél akadálymentesített-e, a hotel,  a panzió vagy más vendéglátóhely rendelkezik-e a mozgássérültek számára kialakított szobával, mosdóval vagy például a múzeumban van-e lift, hogy a felsőbb szinteken lévő kiállítási területet is megtudják nézni, van-e a közelben mozgássérült parkoló.

Nagyon sok weboldal jelöl meg szálláshelyeket akadálymentesnek, de hogy valóban alkalmas-e a szállás vagy az uticél a  kerekesszékkel közlekedőknek, az néha csak akkor derül ki, amikor már a helyszínen van az illető. Gyakran hallunk olyan történeteket – és sajnos tapasztalatunk is ilyet-, hogy a szállást teljesen akadálymentesnek hirdették, de már a bejárati ajtó is annyira keskeny volt, hogy nem lehetett kerekesszékkel az épületbe bejutni. Így aztán hiába vagyunk ott az általunk kiválasztott helyszínen, a kirándulás végül mégiscsak meghiúsul.

Egyszóval  Magyarországon az akadálymentességet elég széleskörűen értelmezik, ezért érdemes körültekintőnek lenni az utazás megkezdése előtt.

Hogyan kerüljük el az ilyen helyzeteket

Legjobb, ha egyenesen a szállásadóval, a múzeummal vagy a rendezvény szervezőjével vesszük fel a kapcsolatot, és érdeklődünk arról, hogy pontosan mit jelent az akadálymentesítés (néha megdöbbentő válaszokat is kaphatunk, a szerk.)  Tudjuk meg, hogy van-e rámpa, – ha az épület többszintes, van-e lift – az ajtók elég szélesek-e, a szoba elég tágas-e, a mosdóban van-e kapaszkodó. Ha lehetséges, kérjünk fényképes tájékoztatást, amely alapján már nagy valószínűséggel tudunk dönteni a helyszín alkalmasságáról.

Valóban akadálymentes helyek

Ajánljuk figyelmükbe a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége honlapján található akadálymentes helyek gyűjteményét.

A MEOSZ mozgáskorlátozottak bevonásával felkutatta azokat a magyarországi szálláshelyeket és akadálymentesített látnivalókat, ahová kerekesszékkel is be lehet jutni.

Szövetség honlapján jelenleg 230 db ilyen akadálymentes hely található. A keresést megkönnyíti, hogy megye, település  és épület típusok szerint is lehet uticélt választani.k.

Ha múzeumba szeretne ellátogatni, akkor érdemes szétnézni a museum.hu weboldalon. Ezen az oldalon valamennyi magyarországi múzeum megtalálható.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA