25%-kal csökkenti a rák kockázatát: sőt, a cukorbetegséget és a stroke-ot is megelőzhetiHír | 2017.09.23.

Az orvos szakma egyöntetűen ismeri el a mozgás szerepét. Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint-emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió. Olyan betegségek ezek, amelyek az életmóddal befolyásolhatóak.

Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság frissen megválasztott elnöke az egyre nyilvánvalóbb összefüggésekről beszélt. A káros életmódtényezők kiiktatása bizonyítottan gyógyító hatással van a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, érelmeszesedésre, depresszióra és egyes rosszindulatú daganatokra.

A fizikai aktivitás csökkenti a rák kockázatát

A WHO európai uniós munkacsoportja 2015 év végén jelentette meg a Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiáját, amivel az egyik legmagasabb nemzetközi szakmai szinten is elismertté vált a következő tény: a 10%-os fizikaiaktivitás-növelés 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában. Emellett 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a magasvérnyomás-betegség előfordulásában, és megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését.

A páciens és a gyógyító együttműködése kell

Az eredményes gyógyuláshoz a páciensnek is aktív szereplővé kell válni a gyógyulás folyamatában. A gyógyító számára a gyógyszerek felírásánál ez kevesebb, az életmódorvoslásnál azonban jelentős energiabefektetést igényel. Az életmódorvoslás első lépése a páciens megnyerése, annak tudatosítása, hogy a gyógyító csak az utat tudja megmutatni, de az úton végigmenni a páciensnek kell. Éppen a komplex kezelés miatt van, hogy az életmódorvoslás része a táplálkozásterápia, a mozgásterápia mellett a mentális terápia is.

Az életmódorvoslást elismeri a szakma

Az életmódorvoslás eredményeit olyan erős bizonyítékok támasztják alá, hogy az orvos szakmát már önmagukban ezek a tények is meggyőzik. Az egyik fő feladat az életmódorvoslás mindennapi gyakorlatba való átültetése oktatás segítségével, hogy a gyógyító szakemberek fel tudják mérni, mely esetekben használható ez a fajta orvoslás, hol milyen hatások várhatóak tőle, mely eszközét mely szakemberek tudják eredményesen alkalmazni.

A daganatos betegségek és egyéb krónikus kórképek megelőzéséhez az egyik első szint az egészségtudatos táplálkozásra való áttérés. A magvak fogyasztása is ide tartozik.

A következő években mindezeken túl meg kell teremteni az életmódorvoslás szakmai működési környezetét szakmai protokollok kidolgozásával, modellprogrammal, szakemberek oktatásával. Ebben a folyamatban együtt kell működniük a társszakmák szakmai társaságainak, egészségügyi egyetemeknek, főiskoláknak, oktatási műhelyeknek is.

Megéri gondolkodásmódot váltani

Az egyénnek és a társadalomnak egyaránt megéri beépíteni a gyógyulás, megelőzés folyamatába az életmódorvoslást, akár anyagi értelemben is. Ma a magyar lakosságból közel 1,6 millióan cukorbetegek vagy cukorbetegséget megelőző állapotban vannak. 3 millióan magas vérnyomásosak, a koleszterinszint-emelkedés minden második felnőttet érinti, ami jelentős fizikai, pszichés és anyagi terheket is jelent. Az egészségeséletév-veszteségek 11%-át pedig az iszkémiás szívbetegségek okozzák. Vagyis megfelelő életmóddal a terhek csökkenthetők lennének, az idő előtti halálozásnak pedig több mint fele megelőzhető lenne.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA