Tizenötezerrel több eladót keresnekHír | 2017.08.23.

Európában. Az EURES európa szerte összesen 63 ezer állást hirdet eladóknak. És ez sokkal több, mint egy-két évvel ezelőtt. Európában ráadásul a legkeresettebb foglalkozás az eladó. 

Az EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Szolgálat állásportálján megszaporodtak az elmúlt időszakban a boltos álláshirdetések. Itt azok a kereskedők, boltok, áruházak keresnek munkaerőt, akik az országhatáraikon túlról is fogadnák az eladókat, pénztárosokat, vagy éppen az árufeltöltőket.

Az uniós portálon meghirdetett álláshelyek száma 2,5 millió, ezen belül a boltokban, különféle áruhelyeken több mint hetvenezer embert keresnek, az eladók mellett például pénztárosokat, vagy éppen piaci árusokat is. Ez éppen a fele a magyar bolti kiskereskedelemben dolgozó fizikai alkalmazottak létszámának, tehát minden második eladó akár szedhetné is a sátorfáját és kereshetne magának új álláshelyet idegenben is (mint ahogyan egy jó páran már feltehetően megtették ezt eddig is, de az is igaz, hogy mindenki - több oknál fogva - nem tud, vagy nem akar felkerekedni).

Hangsúlyozni kell tehát, hogy ez nem az összes üres álláshely, de azért így is tekintélyes szám kerekedik ki belőle. Ez azt is mutatja, hogy a munkaerőhiány az uniós országok jelentős körét nyomasztja és a kereskedelem sem kivétel. Sőt.

És számok egyre nagyobbak. 2015-ben  36 ezer eladót kerestek az európai kereskedők, 2016-ban pedig már 48 ezret. Ehhez képest igencsak tekintélyes növekedés a jelenlegi 63 ezres mutató, a 2015. évinél háromnegyedével nagyobb.

A listavezető Németország, ahol 36 ezer boltos álláshelyet hirdetnek jelenleg. Az eladók munkalehetőségeit nézve 2015-ben 20 ezer alatt volt ez a szám, 2016-ban pedig 23 ezer. Ez ugrott meg tízezerrel egy év alatt.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA