Autizmussal élőket ellátó civil szervezetek - csaknem 95 millió forintra pályázhatnakHír | 2013.08.01.

Magyarországon jelenleg 15-20 ezerre tehető az autizmussal élő emberek száma, és gyorsan növekszik. A közoktatásban az autista gyermekek száma az elmúlt öt évben megháromszorozódott.

Tavalyhoz hasonlóan az idén is csaknem 95 millió forint kiegészítő állami támogatásra pályázhatnak azok a civil szervezetek, amelyek autizmussal élők ellátását biztosító otthonokat tartanak fenn - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

Fülöp Attila közölte, a működési költségek - bérek, eszközbeszerzések, infokommunikációs akadálymentesítés elősegítését célzó kiadások - támogatására augusztus 26-ig lehet pályázni. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly 21 civil szervezet pályázott sikerrel.

Hangsúlyozta: ezekben az otthonokban prioritásként kezelik a foglalkozatást, így a lakók hasznos dolgokkal töltik idejüket, az állami támogatások pedig ezt segítik.

A kormányzatnak eddig is fontos volt, hogy az autizmussal élők finanszírozása hűen tükrözze azt a feladatellátást, amely ezekben az otthonokban zajlik. Emiatt indult az Új Széchenyi Terv keretében további két program, amely egyrészt az autizmussal élők foglalkozatását, másrészt életminőségük javítását célozza.

Hozzátette: az autizmussal élőknek nappali ellátást biztosító intézmények finanszírozása csaknem 25, míg a bentlakásos intézményeké mintegy 20 százalékkal nőtt ettől az évtől.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:MA.HU