A legtöbb furcsaságukról nincs tudomásukSzakmai cikk | 2016.07.19.

Először lett autista alelnöke az Autisták Országos Szövetségének. Csonka Gábor szerint azért kellett erre ennyit várni, mert az enyhébben érintett autisták sokáig láthatatlanok voltak, pedig sokat segíthetnek megértetni a társadalommal, mire van szüksége egy autizmussal élőnek. Az új alelnök nem hord gyapjúruhát, évek óta ugyanazt eszi vacsorára, és azt mondja, készülhetnek a szókimondó stílusára. Csonka Gáborral e-mailben készítettek interjút.


Ha valamitől elveszik a kedvünk, azt megette a fene

Mit jelent az autizmus Önnek?

Minden valószínűség szerint az egyik legizgalmasabb dolgot, a természettudományok, főleg az elektromosság/elektronika, és ezen belül is a fényforrások iránti nagyon korán (1 éves koromtól) meglévő, nagyon intenzív érdeklődésemet az autizmusnak köszönhetem.

Nagyon érdekes, hogy míg a legtöbb autista szeretne társasági életet élni, barátokkal sörözni stb., nálam a szociális képességek és a vágyak összhangban vannak. A legtöbb autistánál tudtommal erősen korlátozott a társaságban levés/társaságban működés képessége az illető igényeihez képest. Nálam ez nem így van, mert a képesség ugyan kevesebb, mint neurotipikus embertársaimé, viszont az igényem is kevesebb. Sőt, jó ideje sokkal többet vagyok emberek között, mint amennyi jól esne.

Egyetlen dolog van, ami nem megy, legalábbis standard módon, de vágynék rá: a párkapcsolatban/családban levés. Azt nem tudom, hogyan lehetne nem standard módon felépíteni és működtetni egy párkapcsolatot.

Mitől nem megy?

A legtöbb ember a kellek, a muszájok világában (és fogságában) él. Ez halmozottan jelenik meg egy párkapcsolati vagy családi helyzetben (márpedig a számlákat pontosan határidőre ki KELL fizetni, szombaton ki KELL porszívózni, vasárnap el KELL menni a szüleinkhez/rokonokhoz stb.). Nekem ez a világ idegen, rémisztő, fenntarthatatlan, és csakis elmenekülni akarok belőle, ha véletlenül belekerülök.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: ABCUG.HU