A kutyatartás növeli az élettartamotHír | 2017.11.20.

Egy új, Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutyatartás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezzel pedig növelheti az élettartamot.

Az Uppsalai Egyetem munkatársai svéd nemzeti adatbázisokat elemeztek, ezzel nagyjából 3,4 millió, 40-80 éves személyt vizsgáltak meg. A kutatásban 12 évnyi adatot analizáltak, a legkorábbi információk 2001-ből származtak. Az alanyoknál 2001-et megelőzően nem diagnosztizáltak szív- és érrendszeri rendellenességet.

Svédország ideális hely volt az elemzés elvégzésére, ugyanis minden állampolgárnak egyedi azonosítója van, minden kórházi látogatást rögzítenek, ráadásul a kutyatulajdonosokról is nyilvántartást vezetnek. Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik más európai országokra is általánosíthatóak.

A vizsgálat végén a szakértők arra jutottak, hogy a kutyatartók kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri problémák miatt, mint a többi alany. Az összefüggést elsősorban fajtiszta egyedeknél sikerült kimutatni, a keverékeknél nem volt olyan egyértelmű a kapcsolat.

Mwenya Mubanga, az egyetem PhD-hallgatója és a csapat tagja szerint az egyedülállókra sokkal pozitívabb hatással volt a kutyatartás, mint a többiekre.

A többszemélyes háztartásokban élőknél 15, míg az egyedülállóknál 33 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekhez köthető halál kockázata.

Bár az új tanulmány felfedte a kutyatartás és az élethossz közti kapcsolatot, azt nem magyarázza, hogy mi áll az összefüggés hátterében.

Tove Fall, a tanulmány társszerzője úgy véli, a kutyatartás miatt nő a fizikai aktivitás, ez pedig magyarázat lehet az eredményekre. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a megnövekedett jólét, a szociális interakciók, vagy a gazda megváltozott mikrobiomja javította a szív- és érrendszer egészségét.

Tove szerint lehetséges, hogy a későbbi kutyatulajdonosok már az állat megvásárlása előtt is más életmódot folytatnak, például többet mozognak. Így nem maga a kutya, hanem az eleve egészségesebb életvitel csökkentette a halál kockázatát.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA