Hozzáférhető város díjjal jutalmaztak négy magyarországi várostHír | 2012.03.01.

Nyíregyháza, Pécs, Szolnok és Kaposvár vehette át a „Hozzáférhető város" díjat a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsától (FESZT) az akadálymentesítés és az egyenlő esélyű hozzáférés területén végzett munkájukért. A FESZT elnöke, Gyene Piroska szerint ezen városok mind az érintettekkel való kapcsolattartásban, mind a törvény gyakorlati megvalósításában példát mutatnak.

„Van mit tanulnunk a fogyatékos emberektől, hiszen a magyar társadalom nagy többségéből hiányzik az, ami bennük megvan: az életkedv, a tetterő és az alkalmazkodóképesség" - mutatott rá a díj fővédnöke, Kövér László, aki szerint Magyarországnak szolidáris államnak kell lennie. „Ahogy a hordó dongáit össze kell fogni, az országnak is szüksége van az összetartó erőre, a szolidaritásra." Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos szintén az összefogás fontosságát emelte ki. Mint mondta, „lehet törvényeket hozni, pályázatokat kiírni egy-egy célra, de ezek mit sem érnek, ha nem társul hozzájuk együttműködés".

Az „Európai Díj az Akadálymentes Városokért" elismerést 2010 első felében ítélték oda először. Ekkor 19 tagállam 66 városa indult el a címért. Az ügy fontossága 2011-re csaknem megduplázta a díjért versengők számát, amikor a csatlakozott 23 országból már 114 város szerette volna elnyerni a kitüntetést. A pályázók között négy magyar város szerepelt – Nyíregyháza, Pécs, Szolnok és Kaposvár –, díjazásban azonban egyikük sem részesült.

A FESZT úgy döntött, valamilyen formában értékelni szeretné a városok a törekvéseit, ezért létrehozta a „Hozzáférhető város" nemzeti elismerést. „A fogyatékossággal élő embereknek nem külön bánásmódra van szüksége, sokkal inkább arra, hogy a már létező szolgáltatások számukra is könnyedén elérhetővé, akadálymentesen használhatóvá váljanak" – mondta el Földesi Erzsébet, a European Disability Forum (EDF)  alelnöke, majd hozzáfűzte „a fogyatékos emberek alig várják, hogy olyan környezet jöjjön létre, melyben meg tudják mutatni tehetségüket."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG