Hogyan valósítható meg a megváltozott munkaképességű munkavállalók sikeres integrációja? - Egy kutatás tapasztalataiHír | 2012.06.26.

A Salva Vita Alapítvány nagyvállalatok körében végzett kutatást, hogy azonosítsa azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a megváltozott munkaképességű munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatási stratégiájukat, politikájukat és gyakorlatukat, valamint ezek sikerességét. Íme a felmérés eredményei.

2010 óta, amióta a rehabilitációs hozzájárulást jelentősen megemelték, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának kérdésköre a munkáltatók számára erőteljesebben fókuszba került, nőtt a célcsoportot foglalkoztató szervezetek száma, és a munkavállalók foglalkoztatottsági aránya is magasabb lett, mint az azt megelőző időszakban. Az elvárt 5 százalékos foglalkoztatási szintet a szervezetek még így is eltérő mértékben teljesítik, vagyis vélhetőleg a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása sokkal összetettebb jelenség, mintsem, hogy pusztán egy adómegtakarítási tényező játsszon ebben kizárólagos szerepet.

Nem vonható le az a leegyszerűsített következtetés sem, hogy az alacsonyabb foglalkoztatási szint a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek ügye iránti érzéketlenebb hozzáállást jelenti a vállalatok részéről, vagy, hogy a magasabb foglalkoztatottsági szintet elérő szervezetek kimondottan anyagi érdekeiktől vezérelve törekszenek céljuk megvalósítására.

Cikkük egy saját vizsgálat alapján készült, melynek során kilenc magyar, illetve multinacionális nagyvállalat HR vezetőjével, illetve szakemberével készítettek interjúkat, valamint dokumentum-elemzéseket végeztek. Vizsgálatuk célja az volt, hogy azonosítsák azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a nagyvállalatok megváltozott munkaképességű munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatási stratégiáját, politikáját és gyakorlatát, valamint gyakorlatuk sikerességét.

A vizsgálatba bevont szervezetek mindegyike a Salva Vita Alapítvánnyal áll hosszabb-rövidebb ideje kapcsolatban, akár fogyatékos munkavállalók foglalkoztatása, akár a "Fogyatékosság-barát munkahely elismerés", akár a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma Egyesület -– amelynek az Alapítvány az egyik alapítója és koordinátora - tevékenysége kapcsán. Valamennyi vizsgált vállalat foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, és arra törekszenek, hogy fejlesszék erre a munkavállalói csoportra vonatkozó HR politikájukat és ehhez illeszkedő legjobb gyakorlataikat. Mintánkba nagyvállalatok kerültek be, mivel tapasztalataink szerint elsősorban ez a munkáltatói kör érdeklődik az esélyegyenlőség, illetve a megváltozott munkaképességű, fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának témája iránt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL