Hogyan változtatható meg a hozzáállás?Hír | 2015.01.21.

A fogyatékos embereknek és a munkáltatóknak egyaránt támogatásra van szüksége a folyamatban, hogy egymásra találjanak. A Salva Vita Alapítvány ebben segíti a feleket, annak érdekében, hogy a megváltozott munkaképességű emberek minél jobban érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon. A legutóbbi, december végén zárult, TÁMOP projekt a közszférát célozta meg, önkormányzatokkal, közintézményekkel működtek együtt a foglalkoztatás sikere érdekében.

Az alapítvány 19 megváltozott munkaképességű, elsősorban értelmi sérült és autizmussal élő embert helyezett el, Józsefváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatok partneri együttműködésével, akik a gyakorlati munkahelyeket is biztosították.

Az egyik legfontosabb feladat a cél érdekében a leendő kollégák érzékenyítése, a nyílt, őszinte kommunikáció, hogy hogyan tudnak majd együttműködni új kollégáikkal. Ebben van komoly szerepe a személyes mentorálásnak, amelyet az alapítvány biztosít, így a munkáltató is a megfelelően felkészült szakemberhez tud fordulni kérdéseivel, félelmeivel a foglalkoztatás kapcsán - ezt már Vég Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője mondta el azon a decemberi fórumon, ahol bemutatták a projektet, a jó gyakorlatokat. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy változást igazán ott lehet elérni, ahol személyes találkozás valósul meg, amely megérint és segít megérteni egymást és leküzdeni az esetleges előítéleteket.

A személyes találkozás az igazi híd

A program során három munkára felkészítő képzést tartottak, 34 megváltozott munkaképességű embert vontak be a folyamatba, közülük 19-en tartósan dolgoznak, érzékenyítő tréningeket tartottak a fogadó munkahelyeken és folyamatos az információátadás, sorolta az eredményeket Kissné Miklós Kata a program koordinátora. A fogyatékos emberek adminisztrátorként, logisztikusként, áruvédőzőként, szobalányként, takarítóként kaptak állást. A koordinátor kiemelte, nem elég a HR-eseket és a vezetőket felkészíteni, érzékenyíteni, hanem a közvetlen kollégákat is segíteni kell, megtanítani a fogyatékossági etikett szabályaira, hogy hogyan érdemes felajánlani a segítséget, hogyan kell reagálni, mik az esetleges érzékenységek, ugyanakkor mik az erősségei például egy értelmi sérült munkavállalónak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL