Hogyan válaszoljunk erre az öt, trükkös interjúkérdésre?Hír | 2017.02.08.

Miért tesznek fel a HR-esek trükkös interjúkérdéseket? Csupán azért, mert minden felvétel kockázat, és megpróbálják minimalizálni ezt azzal, hogy olyan kérdéseket szegeznek neked, amelyek rejtett problémákat fedhetnek fel rólad és a képességeidről. Azonban ha tudod, hogyan válaszold meg helyesen ezeket, nagy eséllyel nyerhetsz felvételt, vagy kerülhetsz tovább a következő fordulóba.

1. Meséljen magáról!

A legtöbben úgy értjük ezt a felhívást, hogy az interjúztató a szociális körülményeinkre, családi állapotunkra, kedvtelésekeinkre, élettörténetünkre, szakmai előmenetelünkre kíváncsi, pedig ez egy nagy hiba. A kérdező valójában azt érti ez alatt, miért kéne minket alkalmaznia. De mire is kíváncsi pontosan? A tanulmányainkra és a tapasztalatinkra? A készségeinkre? Hogy jó kommunikációs- vagy problémamegoldó képességgel rendelkezünk? Netán elért teljesítményeinkre, kitüntetéseinkre?

A jó válasz erre a sémára épüljön: „A pénzügy/értékesítés/minőségbiztosítás területén szereztem tapasztalatot, arról vagyok ismert, hogy…., és ezt és ezt értem el”. Minden, amit megemlítünk, oka lehet annak, hogy megkapjuk a munkát, ám figyeljünk arra, hogy az elmondottak valamilyen formában kapcsolódjanak a megpályázott pozícióhoz, azaz legyünk tisztában azzal, milyen készségeket keresnek a jelentkezőkben.

2. Mi bosszantja leginkább a kollégáiban vagy a főnökében?

Hazugság volna azt állítani, hogy minket semmi sem zavar, ugyanakkor nem szabad túlságosan negatív, könnyen felbosszantható, problémás ember látszatát sem keltenünk. Válasszunk egy olyan általános dolgot, amely az emberek többségét idegesíti, és higgadtan meséljük el, miért pont ez a tulajdonság zavar minket a legjobban. Például: „Nem szeretem a negatív hozzáállást. Senkin sem segít, magán a negatív emberen sem. Ha probléma van, inkább arra kell fókuszálni, hogyan oldjuk meg a helyzetet”. Ezzel azt üzenjük a kérdezőnek, hogy megoldás-orientált a gondolkodásmódunk.

3. Miért maradt ki a munkából ennyi ideig?

„Valami baj van Önnel?” – érthetjük így is a kérdést. Csillapítsuk le a félelmeiket azáltal, hogy pozitívak maradunk, és elmondjuk, ez a mi döntésünk volt: nem találtuk épp a helyes irányt. Ha ez tényleg igaz, mondjuk el, hogy az álláskeresés előtt inkább önmagunkra fordítottuk az időnk nagy részét, például tanfolyamra jártunk, képeztük magunkat… stb. Elmondhatjuk azt is, hogy ugyan voltunk pár interjún, kaptunk jó ajánlatokat is, de nem éreztük azt, hogy a felkínált állás nekünk való lett volna. Ezzel picit elérhetetlennek állítjuk be magunkat, ami jó pszichológiai taktika lehet, hiszen azt a benyomást keltjük, hogy szakértelmünk lehetővé teszi a válogatást, és értékes munkaerők vagyunk.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU