Hogyan segíthetünk a demens emberen?Hír | 2015.03.04.

Ha önnek vagy valakinek a környezetében demenciája van, számos praktikus nehézség merül fel a hétköznapi tevékenységekkel kapcsolatban. A The Telegraph számos gyakorlati tanácsot gyűjtött össze; ezeket adják most közre.

Aki demenciában szenved, azaz a mentális képességei folyamatosan hanyatlanak (jellemzően idős korban), gyakran sérülékenynek érzi magát, hiszen ahogyan az állapot halad előre, egyre inkább mások segítségére szorul a mindennapokban. Fontos tehát, hogy a demenciás beteg érezze, hogy támogatják, mellette állnak, miközben megpróbálják lehetővé tenni minél hosszabb ideig az önálló életét.

A demenciának sok olyan tünete van, amely minden betegnél egyaránt jelentkezik, azonban azt sem szabad elfeledni, hogy az egyéni különbségek is nagyon nagyok lehetnek, így minden egyes eset különbözik egymástól. Az alábbi praktikus tanácsok segíthetnek azoknak, akik maguk demenciások vagy demenciában szenvedőt ápolnak.

Segítségnyújtás a mindennapi teendőkben

Amikor a demenciában szenvedő beteg észlelni kezdi, hogy a mentális képességei hanyatlanak, szorongóvá, stresszessé, illetve ijedtté válhat. A beteg a folyamat elején tudatában lehet növekvő zavarodottságának, memóriaproblémáinak, ez pedig meglehetősen frusztráló és elszomorító a számára. Segíthetünk azáltal, hogy állandó napirendet alakítunk ki a beteg számára, és igyekszünk a környezetét kényelmessé tenni a számára. Ugyanilyen fontos, hogy biztatóan, pozitívan álljunk hozzá, ne kritizáljuk a betegségéből adódó problémák miatt.

Hasznos lehet bevonni a beteget a folyamatokba, hogy hasznosnak érezze magát, és ezáltal az önértékelése helyreálljon. A demencia súlyosságától függően a beteg segíthet a bevásárlásban, a főzésben, a kertészkedésben és még számos tevékenységben. Ahogy azonban a betegség súlyosbodik, úgy ezek a feladatok egyre nehezebbé válhatnak a számára, egyre kevésbé tudja majd őket önállóan elvégezni, fokozatosan tehát növelni kell a segítség mértékét.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA