Hogyan segíthet a zene? - egy autizmusbarát koncert tapasztalataiHír | 2015.11.13.

Nagyon sokszor halljuk, és talán a legtöbben egyet is értünk abban, hogy „a zenének jótékony hatása van”. De mit jelent, és milyen körülmények között valósulhat meg ez a jótékony hatás? A Budapesti Fesztiválzenekar Autizmusbarát Kakaókoncertje a zene alkalmazásának egy olyan területére hívta fel a figyelmet, amelyről csak ritkán esik szó. Ez a koncert inspirált, hogy röviden áttekintsem, hogyan segíthet a zene az autizmussal élőknek, és elmeséljem, milyen egy koncert, ami autista gyereknek (is) szól.

A zene 0-tól 100+ éves korig minden ember számára jótékony lehet, hiszen amellett, hogy hatással van az érzelmi, kognitív és társas funkciókra, segít a stresszkezelésben, fokozza a memóriateljesítményt és fejleszti a kommunikációs készségeket is. Több kutatás is bizonyította már, hogy a zene különösen jó hatással van az autizmus spektrum zavarral (ASD) élők mindennapjaira. Egy 2004-es vizsgálat például azt mutatta be, hogy azoknak az autizmussal élő gyerekeknek, akik részt vettek zenés intervenciókban, fejlődött a társas viselkedésük, megnőtt a koncentrációs és figyelmi képességük, erősödött a kommunikációs szándékuk, valamint csökkent a szorongásuk, és javult a testtudatosságok és a mozgáskoordinációjuk is.

Kim, Wigram & Gold egy 2009-es kutatása a zene társas interakciókban betöltött szerepére hívta fel a figyelmet: a zenés foglalkozásokon résztvevő autizmussal élő gyerekek intenzívebben fejezték ki az érzelmeiket és kötődtek társaikhoz, mint azok, akik nem vettek részt ilyen foglalkozásokon. A hangszerekkel való közös játék, a zenés és mozgásos feladatok, a zene együtt hallgatása vagy a közös éneklés mind olyan eszközök, amelyekkel nemcsak a szigorú értelemben vett zeneterápia, de bármelyik tartalmas és felkészült zenei foglalkozás sikeres lehet.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PLAYLIST