Hogyan kezelhető a szorongás?Hír | 2013.10.27.

A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek. A generalizált szorongás betegség kezelésének két fő kezelési irányzata van: a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés.

Ezeket lehet külön-külön, és kombinálva is alkalmazni.

Gyógyszeres kezelés

A generalizált szorongás betegség kezelésére orvosa antidepresszánsokat és szorongásoldókat javasolhat.

Szorongáscsökkentő gyógyszerek

A benzodiazepinek kifejezetten szorongásoldók. A bevétel után már 30-90 percen belül enyhítenek a szorongáson, azonban néhány hétnél hosszabb alkalmazásuk függőséget okozhat. Ez az oka, hogy orvosa csak rövid időre írja fel Önnek, elsősorban a nagyfokú szorongással járó időszakok átvészeléséhez. Leggyakrabban alprazolamot, clonazepamot, diazepamot és lorazepamot javasolnak.

Ezek a gyógyszerek egyensúlybizonytalanságot, álmosságot, csökkent izomkoordinációt és egyensúlyzavarokat okozhatnak. Nagyobb dózis és hosszabb távú alkalmazás memóriazavarokat eredményezhet. Ne üljön a volán mögé ha ezeket a gyógyszereket szedi!

A buspirona gyakran kevésbé hatásos gyógyszer, ha korábban Ön már szedett benzodiazepineket. Gyakori mellékhatása a gyógyszer bevételét követő, rövid ideig tartó szédülésérzet. Kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozik a fejfájás, az émelygés, az idegesség és az álmatlanság.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL