Hogyan interjúztassunk nagyothallót?Szakmai cikk | 2014.09.29.

Az állásinterjú önmagában is idegtépő tud lenni, különösen nehéz egy olyan embernek, aki hallássérült. Az interjú során nem csak attól tart egy hallássérült, hogy mennyire lesz majd képes bemutatni a tudását és a készségeit, hanem hogy megfelelően fogja-e hallani és érteni a kérdezőt. Mennyire lesz kihegyezve az inetrjú a hallássérültségre.

Interjú előtt

Egy hallássérült számára nehezen megoldható a telefonos interjúztatás. Ezért fontos alternatívákat találni. Pl. telefonos írott tolmácsrendszer használata, e-mail váltás, skype csevegő program használata. (Budapesten a Korner vállal ilyen jellegű tolmácsolást is.)

Felkészülés az interjúra

- Mielőtt az interjú megkezdődik, kérdezzünk rá, hogy mely kommunikációs forma számára a legmegfelelőbb. (Pl. jeltolmács, orális tolmácsolás, írótolmácsolás)
- Tájékoztassuk a recepcióst arról, hogy egy nagyothalló jelölt érkezik. Megkérve őket, hogy jól artikulálva, szembefordulva beszéljenek hozzá.
- Fontos, hogy az interjúztatás a lehető legvilágosab teremben történjen, ahol a jelölt szájról könnyedén tud olvasni. Az interjú helyiség környezete legyen csendes, távol pl. a konyhától,  nagyforgalmú helytől, gépháztól.
- Prospektus elkészítése ajánlott, ahol a fontos információk kerülnek feltüntetésre a munkahellyel és követelményekkel kapcsolatban.

Interjú egy tolmács segítségével

- Az interjú során a tolmács az interjúztatottal szemben helyezkedjen el, hogy minél gördülékenyebben menjen a beszélgetés.
- Az elején tisztázni kell, hogy a tolmács a jelölt “hangja” is-e (tehát a tolmács mind a két fél felé tolmácsolja a kérdéseket-válaszokat), vagy a jelölt a tolmácsolt kérdésekre szóban válaszol.
- Fontos, hogy ne érezze magát kellemetlenül a jelölt, ezért ha lehet ne a tolmácsnak szegezzük a kérdéseket, hanem a jelöltnek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HANGFORRÁS