Hogy szeressük a munkánkat, ha alacsony a fizetésünk?Hír | 2016.08.10.

Az alacsony fizetés ellenére is találhatunk örömöt a munkánkban. Megmutatjuk, hogyan!

Valljuk be, senki sem szeretne olyan munkát, ahol alacsony a fizetés. Napi 9-10 órát dolgozni és közben épphogy megélni a következő fizetésig senkinél sem a "szeretem” kategória. Mégis, ha az alacsony fizetés miatt megutáltuk a munkánkat, vagy folyamatosan azon vesszük észre magunkat, hogy az állásunkra már csak anyagi szempontokra gondolunk, ideje, hogy nézőpontot váltsunk!

A munka többről szól, mint a hó elején érkező átutalásról! Ez az a hely, ahol munkanapjaink legnagyobb részét töltjük, és számos értéket adhat számunkra függetlenül attól, hogy erőfeszítéseinket anyagilag mennyire értékelik.

Íme néhány szempont, amit érdemes áttekinteni. A lista végére érve rá fogunk jönni, hogy még az alulfizetett munkában is vannak olyan pozitívumok, amik örömet okoznak!

Élvezet

Nézzünk rá a munkahelyre egy új szempontból: szeretjük, amit csinálunk? Ha a válasz igen, akkor máris jobb helyzetben vagyunk, mint a munkavállalók többsége. Hobbink vagy szenvedélyünk követése sokszor azzal az áldozattal jár, hogy fel kell adnunk a magas fizetést. Amit cserébe kapunk, az a munka öröme és az önazonosság, ami pénzben ki nem fejezhető érték.

Ha a kérdésre a válasz nem, akkor nagy valószínűséggel nem (csak) anyagi okok miatt nem érezzük jól magunkat a munkahelyen, sokkal inkább arról van szó, hogy nem érezzük sajátunknak a munkát és "nem vagyunk a helyünkön”. Lehetséges, hogy egy karrierváltás vagy munkakör módosítás jobb közérzethez vezet.

 

Órák és napok

Vizsgáljuk meg, hogyan is töltjük munkanapjainkat. Valóban a fizetés körül forognak a gondolataink, vagy a frusztrációt valami más okozza? Sok munkavállaló érzi úgy, hogy kevés a fizetése, de nem "reálértéken”, hanem ahhoz képest, hogy valójában mennyit dolgozik. Le tudjuk tenni a munkát délután 5 körül? Ki tudunk kapcsolni mentálisan és fizikálisan, vagy a munkán stresszelünk még otthon is? Szoktassuk rá magunkat arra, hogy szigorúan elválasztjuk a munkát és a magánéletet. Ily módon nem fogjuk azt érezni, hogy a napi 24 órás rendelkezésre állásunkat nem fizeti meg a munkaadó.

Elhelyezkedés

A munka anyagi ellentételezése se tudja feledtetni azt a terhet, amit nap mint nap viselnünk kell, ha órákat kell utaznunk, mire beérünk a munkahelyre. Találunk minden nap ülőhelyet a buszon? Munkánk során eljutunk új helyekre és van lehetőség utazásra? Lehet, hogy nem is az alulfizetettség, hanem a be- és hazajárással eltöltött gigantikus idő emészt fel bennünket. 

Kollégák

Nagyon sokan találnak örömet abban, hogy munkatársaikkal együtt dolgozhatnak. Jó a légkör? Megnevettetnek minket? A kellemes és motiváló légkör olyan értékek, amelyek pénzben nem kifejezhetők.

Juttatások 

Nem csak a fizetés az egyetlen módja az anyagi előrejutásnak. Nézzük át, milyen juttatásokat élvezhetünk a munkánk révén? Edzőtermi bérletet biztosít a cég? Rendszeresen eljutunk érdekes rendezvényekre, kulturális programokra? Egészségügyi szűréseken vehetünk részt díjmentesen? Mindezeket mind kalkuláljuk bele a "csomagba”, amikor a fizetésünkre gondolunk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PROFESSION